Minder werken, meer verdienen: boekbespreking

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Hoe run je je bedrijf zó, dat iedereen die er werkt blij wordt van wat hij doet. En het bedrijf ook nog winstgevender wordt? Dit boek is een vertelling van hoe de auteur zijn organisatie omvormde naar zijn eigen visie en welke uitdagingen hij onderweg tegenkwam. De ondertitel luidt dan ook ‘voor meer vrijheid in ondernemerschap en leiderschap’.

In het boek volgen we tien stappen, die geïllustreerd worden door een circus directeur wiens circus gestrand is en die een dal door moet voor hij weer kan gaan klimmen. De metaforen zijn duidelijk en prettig opgeschreven en vormen tegelijk een kapstok waar je gemakkelijk de inhoud van de tien hoofdstukken aan op kunt hangen.
De auteur haalde zijn inspiratie voor het loslaten – en ook de metaforen – uit de zenfilosofie, die je misschien ook de kunst van het loslaten zou kunnen noemen. Ook gebruikte hij Theory U, van Otto Scharmer, met als kerngedachte: “hoe kan ik als mens een eigen bijdrage leveren aan de maatschappij, die ook direct voor mijn omgeving van nut is.”

De tien stappen

De tien stappen worden doorlopen vanaf een startpunt waarbij de ondernemer niet weet waar hij staat. Er is iets misgegaan in zijn onderneming, of hij heeft besloten iets compleet anders te gaan doen. Hij begint dan te zoeken en moet door de bekende en vaak moeilijke veranderperiode, voor hij terecht kan komen waar hij wil zijn. De tien stappen die omschreven worden zijn:

  1. Zoek
  2. Ontdek
  3. Zie
  4. Doe
  5. Leer
  6. Speel
  7. Ontspan
  8. Vergeet
  9. Vertrouw
  10. Leef

Als u al eens een verandertraject hebt doorgemaakt dan kunt u zich vast wel iets voorstellen bij deze tien stappen. Wat ik persoonlijk heel prettig vond aan dit boek, is dat het zingeving heel tastbaar maakt. Zo is ook Theory U op zich wel interessant, maar absoluut interessanter is hoe de auteur zijn eigen leer- en denkproces bij de stappen betrekt en laat zien hoe hij de stappen heeft doorlopen. Een simpel voorbeeld is hoe hij (in stap 2 al) besluit om het maken van offertes voortaan uit te besteden aan iemand anders. Een grote verantwoordelijkheid, die je niet makkelijk loslaat. Binnen 2 maanden was het resultaat al positief en waren de offertes van betere kwaliteit geworden.

Het hele boek staat in het kader van het grotere doel, dat al in de zoekfase naar voren komt. De auteur had ‘concrete, positieve droomcijfers’ voor zichzelf op papier gezet voor over 5 jaar. En daarnaast de ambitie om over 5 jaar zelf al zijn taken over te hebben gedragen, zodat hij op zoek kon naar een nieuwe uitdaging.

Tijdens het lezen raakte ik gefascineerd door alle ideeën die ontstaan toen de auteur eenmaal besloten had wat hij wilde. Het perspectief dat zo’n lange termijn doel biedt is heel interessant. Alle dagelijkse activiteiten kunnen ineens in een groter perspectief geplaatst worden, bijvoorbeeld de offertes, maar ook het aannemen van nieuw personeel.

Wie moet dit boek lezen?

Een compleet verslag van het verhaal gaat het doel van een review voorbij. Laat ik volstaan met te zeggen dat de auteur zeer interessante ervaringen opdoet en dat het boek als geheel de lezer motiveert goed te kijken naar zijn of haar organisatie en na te denken waar alles toe leidt. Voor HRM-ers is het een interessante read omdat het boek beschrijft hoe met vertrouwen en investeren in mensen resultaten worden geboekt. Voor ondernemers geeft het boek een interessant perspectief van een mede-ondernemer over hoe een organisatie gebouwd, gerund, ontwikkeld en losgelaten kan worden. De 120 pagina’s van het boek ben je zo door, ook omdat het vertelde verhaal boeiend is. Dus wat mij betreft: zeker een aanrader.

Minder werken, meer verdienen kunt u bijvoorbeeld aanschaffen op managementboek.nl, Expand noch de auteur van deze review ontvangt op enige wijze commissie over uw eventuele aankoop.

0 reactie(s) op “Minder werken, meer verdienen: boekbespreking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.