Mindset op weg naar verandering 2016

14/03/2016 Leestijd: 4 minuten

Jij bent degene die verantwoordelijk is voor hoe je je voelt’. Je voelt wat je denkt, en… je kunt over alles anders leren denken’. Misschien haal je je schouders op. Maar misschien wordt het door onderstaand voorbeeld duidelijk waar de angel zit en hoe het werkt, of liever: tegen je werkt. Hieronder een perspectief dat je kan helpen en dat je ook kunt innemen wanneer je een van je werknemers spreekt over haar/zijn houding of werkgeluk.

Leren niet ongelukkig te zijn blijkt een moeilijke opdracht

Het heft van je leven in je eigen handen nemen begint met bewustwording. Relaties die nog steeds roepen dat het de schuld van de relatie is en de ànder als het gaat om zich K te voelen of in bepaalde situaties zichzelf kwijt raken, begrijpen niet wat hun eigen aandeel is. En, dat zij zelf verantwoordelijk zijn.

Bewustwording

Nieuw denken eist dat je het oude denken bewust wordt. Je bent immers gewend geraakt aan mentale patronen die de oorzaak van je gevoelens buiten jezelf leggen. Je hebt duizenden uren gestoken in het versterken van dergelijke gevoelens, en je zult de balans in evenwicht moeten brengen met duizenden uren van nieuw denken, denken dat uitgaat van verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. Kortom: je hebt de gewoonten die je nu hebt doordat je ze je hele leven hebt versterkt. Je wordt automatisch ongelukkig, kwaad, gekwetst, gefrustreerd omdat je lang geleden geleerd hebt zo te denken.

Ga je daarmee door dan fluistert je eigen systeem voortdurend negatieve gedachten in je oor. Daardoor ontstaan vaste, negatieve overtuigingen over jezelf, anderen, situaties, organisaties. En… het vervelende van dit soort gedachten patronen is niet zozeer dat ze er zijn, maar dat je ze gelooft.

Meestal denken we over iets Na, en dan denk je over het verleden. Denk je over iets VOOR, dan denk je over de toekomst. Beide zijn nog niet of niet meer actueel.
Nadenken en voordenken hebben niet veel kracht. Het verleden en de toekomst bestaan immers niet. (Lit.: zie ook denkkracht).

Alleen wat nu is bestaat en het oplossen van problemen kan alleen in het NU plaatsvinden

Nu denken is heel krachtig het leert je de emoties uit het verleden of naar de toekomst te parkeren, en ze helpen je, door je gedachten en bedenksels alleen in te zetten als ze nuttige informatie opleveren. Maar op weg naar doorschieten komen alleen verwrongen gedachten naar boven die alleen aangeven wat er bij jou zelf nog geheeld moet worden. Geen waarheid.

Voor een succesvol en gelukkig leven zijn twee eigenschappen van belang: intelligentie en zelfbeheersing. Aan je intelligentie valt niet veel te verbeteren, aan je zelfbeheersing des te meer. Zelfbeheersing vereist wilskracht. Dan is gedragsverandering mogelijk.

Zo ontmoette ik iemand die zo een 20-tal negatieve opmerkingen per uur maakte. Er was niets leuks aan in zijn leven en bij alles had hij zijn negatieve mening of oordeel klaar. Je kon daar niet onder uit. Wat hij zei was (zijn) waarheid. Al gaf je elk jaar een half miljoen aan de zeehondjes dan bleef je ‘’gierig’’, als hij dat zo vond. Typisch, en zeker hardnekkig. Op zulke momenten moest ik denken aan een uitspraak in de bijbel: als iemand iets negatiefs aan je vond, moest je zeven goede daden uitvoeren om op een neutrale beoordeling uit te komen. Vermoeiend, ik dacht meer te hebben aan “wie onschuldig is werpe de eerste steen’’…, om het oordelen zo lang mogelijk uit de weg te gaan.

Gaandeweg zag ik wel hoeveel volksstammen een rancuneuse inslag hadden en hun hele leven voorbije negatieve gebeurtenissen met zich mee droegen, ongelofelijk. Oordeel na oordeel. De verontwaardiging lag automatisch al in container hoeveelheden voor hun klaar, bij elk akkefietje in hun leven. Opnaaierij van de bovenste plank, leidt hun op het pad van uitputting, beklemming, depressie en stilstaan in persoonlijk groei.

De wereld, anderen daar lag hun ongeluk aan. Geen haar op hun hoofd die kon en kan bedenken dat dat ongelukkig zijn kwam door de eigen negatieve gedachten.
Herken je dit? Onrust en onmacht, burn-out, depressie en een ongelukkig leven liggen immers op de loer. Met bewustwording worden volwassenheid, innerlijke rust, mildheid, begrip maar zeker ook inzicht en vrijheid in denken onderdelen van je bagage. Er is weer ruimte voor houden van, passie, geïnspireerd worden …

Ik hou van sprookjes. Maak graag een vertaalslag. En aar doet mij dit aan denken? Aan welk verhaal, sage of sprookje?

0 reactie(s) op “Mindset op weg naar verandering 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.