Moet de manager (als specialist) minder verdienen?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

De manager is in de toekomst meer een coach dan een baas. In ieder geval in de kennis intensieve organisatie, want daar kan hij het werk van zijn specialisten niet altijd beoordelen. Hij kan hen daarom beter coachen en zorgen dat ze zich zo veel mogelijk bezig kunnen houden met hun werk. Maar als de manager-als-coach dan ook een soort specialist wordt, wat is dan de reden dat hij meer verdient?

Peter principle
Iedereen kent de term: soms gebeurt het dat iemand erg goed is in zijn werk, maar qua salaris niet verder kan groeien. De organisatie wil hem dan graag belonen en de enige manier is een promotie. Maar management is een heel andere specialisatie dan zijn vorige werk en de functionaris is er niet per se goed in. Hij kan dan niet verder groeien, maar ook niet terug, wellicht is hij al verplichtingen aangegaan die bij zijn nieuwe inkomen passen.

Een hoger salaris voor specialisten zou hier een einde aan kunnen maken door de pull van managementfuncties minder financieel te maken.

Wellicht zouden gelijke salarissen ook kunnen zorgen voor meer gelijkwaardigheid, betrokkenheid etc. Daar zou ik graag een keer een onderzoek over zien.

 

Pile of Cash

 

Verantwoordelijkheid
Maar wat vergeten lijkt te worden in de discussie over lagere managementsalarissen op andere platformen is dat een deel van het salaris van de manager zijn oorsprong vindt in de verantwoordelijkheid die de manager draagt. Zelfs in de meest cynische visie op de functie van de manager, waar hij ‘niks zelf kan’ en waarin geen rekening wordt gehouden met zijn functie om overzicht te houden, informatie door ter geven en bijvoorbeeld de cultuur (even los genomen van product gerichte waarden) te bewaken, draagt de manager de verantwoordelijkheid voor (de resultaten van) de afdeling. Vinden we deze verantwoordelijkheid niet meer zo’n compensatie waard, dan kunnen we de manager als specialist belonen. De vraag is dan wel of de manager in deze constructie de verantwoordelijkheid wil dragen zonder dar hier iets tegenover staat. Waarschijnlijk niet en dat lijkt me terecht. Misschien accepteert hij de verantwoordelijkheid zelfs niet, juist omdat hij de werknemers in zijn team niet inhoudelijk kan beoordelen.

De vraag is vervolgens waar we de verantwoordelijkheid voor de afdeling of het product neerleggen als de manager hem niet draagt. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld bij het team als geheel (zelfsturende teams), of er is geen eindverantwoordelijkheid (Valve). In verschillende organisaties werkt dit goed, de vraag is of dit overal kan werken en of er niet ook toegevoegde waarde ligt in het centreren van verantwoordelijkheden in een enkele persoon.

Dus, wat doen we met managementsalarissen? Ik ben al jaren tegenstander van de ’top’ salarissen, maar om het dragen van verantwoordelijkheid kom je nooit helemaal heen (zelfs Valve niet, ook daar is er een directeur (de enige managementlaag). En hoewel de vroegere verantwoording van de hoge managementsalarissen (het dragen van risico: als je een fout maakt wordt je misschien elders niet aangenomen) deels wegvalt, blijft die verantwoordelijkheid een hoge last. Zouden we ons hier in de toekomst meer omheen gaan organiseren en de verantwoordelijkheid collectief gaan dragen? Of is er toch een verantwoording voor een (veel?) hoger managementsalaris?

Credits foto: 401k op Flickr

0 reactie(s) op “Moet de manager (als specialist) minder verdienen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.