Moet het bedrijfsleven prominenter aanwezig zijn op hogescholen?

16/04/2010 Leestijd: 2 minuten

Om de aansluiting tussen bedrijfsleven en opleiding zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we van alles ondernomen. We laten bedrijven spreken op scholen en universiteiten, we geven praktijkcases als huiswerk. Op de opleiding voor multimedia (game) design in Leeuwarden werken studenten voor echte opdrachtgevers. Toch verloopt de aansluiting niet naadloos. Hoe ver willen we het bedrijfsleven de opleiding binnen laten dringen om deze aansluiting te optimaliseren?

Amerika en de aansluiting van hogescholen op bedrijfsleven

Ik heb begrepen dat het in Amerika gebruikelijk is voor grote bedrijven om hun personeel onder afstudeerders te werven. De afstudeeronderwerpen worden aangepast op de te kiezen organisatie. Op het eerste gezicht lijkt dat positief: het afstudeeronderwerp is direct nuttig in het bedrijfsleven. In die zin gaat Amerika verder dan Nederland, waar bedrijven alleen voor de crisis significant onder afstudeerders wierven. En dan nog met uitdagende banen: de onderwerpen werden niet beïnvloed. Nu is de vraag: willen wij ook zo ver gaan, de afstudeeronderwerpen of zelfs een groter deel van onze opleidingen laten sturen door het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de vorm van grote organisaties?

Innovatie en algemene ontwikkeling

Een dergelijke toegepaste vorm van opleiden neemt een deel van de last van bedrijven om studenten in te werken weg. Daar staan concessies tegenover. Wat gebeurt er met de algemene ontwikkeling van studenten? Hoe waarborg je dat de studenten die zelf een bedrijf willen beginnen, of niet bij een grote organisatie willen werken, de kans krijgen die zij voor ogen hebben? Het onderwijs verdelen over bedrijfsonderwijs en algemener onderwijs lijkt vooral extra gecompliceerd.

Ook speelt er een innovatievraagstuk. Zijn studenten die aan een meer bedrijfsgestuurde opleiding studeren meer gericht op bekende kaders? Beperk je studenten zo niet teveel en bijt dat zich terug in de hoeveelheid innovatie die studenten voortbrengen? Juist als je in nieuwe situaties terechtkomt, kom je snel tot nieuw ideeën. Daar doe je aan af als je studenten zeer gericht laat opleiden.

Beste HRM’er, wat ziet u het liefst? Een bedrijfsgerichte opleiding of een, bij gebrek aan een betere naam, meer algemene opleiding?

0 reactie(s) op “Moet het bedrijfsleven prominenter aanwezig zijn op hogescholen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.