Mood lights: heerlijke rust op je eerste werkdag!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Goedemorgen,

Opstarten na je vakantie? Voor de een een ware kwelling, voor de ander een feestje! Maar hoe het ook voelt, je moet altijd weer even wennen aan het ritme van het werk. Om u daarbij een handje te helpen, krijgt u van mij als opstarter een kick off die ik weer kreeg van onze jongste dochter op mijn eerste werkdag. En ik zal u vertellen dat ik nog niet eerder zo lekker ben begonnen.

We stonden met ons gezin op een camping, ergens in Bretagne en kregen als buren een Engels gezin. Een gigantische caravan, een luxe voortent en een partytent vormden hun tijdelijke leefomgeving, maar het grappigst van alles was wel de kleurrijke feestverlichting die aan de voortent werd opgehangen. Toen de schemering inviel, werd de boel ontstoken en konden wij meegenieten van een naar ons gevoel ietwat te vroege kerstsfeer. Wel gezellig hoor! Maar toch.

Een paar dagen later stond hij naast me af te wassen en kwamen we aan de praat. Hij vertelde over zijn gezin, twee dochters van 14 en 18 jaar, hun reisplannen en belevenissen tot dan toe. Het werd een prettig gesprek. Wel minder leuk voor mijn twee spruiten, die er weinig van begrepen en dat ook duidelijk aangaven. Toen we bijna klaar waren vroeg ik hem waarom hij die kerstverlichting had opgehangen?

Eigenlijk gewoon omdat wij dat gezellig vinden. Je ziet het trouwens bij meer Engelsen op vakantie. Let er maar eens op, zei hij. Maar ik gebruik het ook voor mijn kinderen. Toen ik een verbaasd gezicht trok, kwam hij met de volgende uitleg: “Ik ben schrijver van beroep en werk vaak ’s nachts lang door. Dan wil ik ook niet gestoord worden. Thuis heb ik een ‘mood-light’ aan de buitenkant van mijn kamer hangen waarmee ik aangeef of ik gestoord mag worden of niet. Hier schrijf ik ook en als mijn dochters uit zijn geweest, weten ze als ze bij de tent komen of ze stil en rustig moeten zijn of gezellig hun ervaring met me kunnen delen. Het werkt thuis en het werkt hier.” Uiteraard moest ik het mood-light verhaal uitgebreid uit de doeken doen voor mijn nieuwsgierige tweetal en hun moeder.

De volgende dag was ‘jongste’ aan de campingtafel een tekening aan het maken. Ze had haar zaklamp naast haar drinkglas gezet en toen ik vroeg wat ze aan het maken was, wees ze gedecideerd naar een papiertje met daarop een heleboel hokjes die je kon aanvinken en haar zaklamp die brandde. Het was – zo verklaarde ze – haar “moed laait”.

Weer terug in Nederland was ik mijn spullen aan het pakken voor mijn eerste werkdag. Op mijn werktafel lag een plastic tasje. Daarin zaten de zaklamp en het “moed-laait-briefje” van de camping. Ik liep naar “jongste” en gaf het zakje terug met de opmerking: “Dit is toch van jou?” “Nee, zei ze enigszins verontwaardigd, dit is voor op je werk! Zo kun je ze daar laten weten wanneer ze je mogen komen storen of niet. Je vond het toch een leuk en slim idee?”

Tja, daar stond ik. Had mijn kleine meid toch eventjes beter begrepen dan haar vader dat het op een eerste werkdag best lekker is om in alle rust door de stapels werk heen te gaan en te kunnen selecteren waar je meteenĀ  aan moet beginnen en wat even kan wachten … Gewoon je Mood-Light aanzetten.

Ik wens u een geweldig “mood” toe om te beginnen aan de nieuwe week. Zet alle “lights” maar aan.

0 reactie(s) op “Mood lights: heerlijke rust op je eerste werkdag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.