Nederlandse werknemers niet loyaal

28/12/2006 Leestijd: 2 minuten

Afgelopen donderdag presenteerde Monster Worldwide, Het moederbedrijf van Monsterboard.nl, de resultaten van een enquête onder 25.000 werknemers in Europa.

Wat blijkt?

Nederlandse werknemers zijn in vergelijking met de rest van Europa niet erg loyaal aan hun baas. In Nederland is gemiddeld maar 8% van de werknemers trouw aan zijn baas. Het Europese gemiddelde zit echter op 10%. Eerder berichtte nu.nl al over de honkvastheid van de medewerkers. Zij pleitten er juist voor dat die honkvastheid was gestegen, maar dat zegt wellicht wat over het onderzoek waar men zich op baseerde. Zo zie je overigens maar weer dat onderzoeksresultaten op z’n minst voor verschillende uitleg vatbaar zijn!

In Engeland is ruim twintig procent trouw aan zijn leidinggevende. Luxemburg, het land met een kopie van onze vlag heeft zeer ontrouwe werknemers. Daar is slechts vijf procent zeg loyaal aan hem te zijn.

Volgens de onderzoekers is 35 procent van werkend Nederland vooral loyaal aan zichzelf. Dat haakt in op de gedachte dat werknemers steeds meer voor eigen geluk gaan.

Wat wel opvalt, is dat de Nederlander, in vergelijking tot de rest van Europa, toegewijd is aan het bedrijf waar ze werken. Zo’n 31 procent is toegewijd aan hun bedrijf, terwijl het gemiddelde op 19 procent ligt. Dus als je een Nederlander in dienst hebt doet hij zijn best…Maar ze krijgen en houden…

Gezien de huidige druk, en de vergroting daarvan, wordt het steeds belangrijker om mensen vast te houden. De instroom van personeel kan namelijk prima zijn maar dat is niet alles. Als de uitstroom(verloop) net zo groot is levert het alsnog niets op.

Concrete tips

Maar wat zijn concrete tips voor het behouden van het personeel? Laat ik er alvast een paar noemen. De mogelijkheid tot ontwikkelen van de werknemers is er een, een goed salaris twee. Ten derde, en wat ik nog vaak mis (en ook van anderen hoor), is er de ouderwetse schouderklop en het compliment. Laten we daar nu eens mee beginnen. Het kost niets! Geef je personeel eens een klopje op de schouder, huur er desnoods een interimmer voor in.  Maar als klapper op de vuurpijl: Investeer in sfeer. Dat is namelijk nog steeds de belangrijkste reden voor vertrek.

Iemand nog andere tips en punten om op te pakken?

0 reactie(s) op “Nederlandse werknemers niet loyaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.