Nee zeggen is helemaal niet moeilijk!

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Kom je vaak in tijdnood omdat je te weinig ‘nee’ zegt? Doe je vaak dingen tegen je zin in? Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde personen? Dan is het nu tijd om in te grijpen! Want ‘nee’ zeggen is helemaal niet moeilijk! 

Het kan om verschillende redenen lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld omdat je de ander niet wilt teleurstellen, omdat je bang bent dat de ander boos wordt of omdat je wilt voldoen aan de verwachtingen van de ander. Maar het kan ook gebeuren dat je zomaar ‘ja’ zegt zonder dat je nadenkt wat jezelf wilt.

Een voorbeeld

Je bent druk aan het werk en een collega komt binnen met een dringende klus. Hij wil dat jij  daar nu aan begint, het heeft echt heel erg veel haast, want hij is ook druk-druk-druk. Je voelt je met je rug tegen de muur staan, je hebt het zelf ook al druk genoeg, er moeten nog documenten naar de directie gestuurd worden. Deze klus kun je er echt niet bij hebben. Maar ja, je kunt natuurlijk geen ‘nee’ zeggen, want …….

Hoe kun je deze situatie aanpakken?

Laat je collega zijn verhaal doen, luister actief (knikken, ‘hummen’). Zeg “ik heb je probleem gehoord. Ik ben nu even bezig, maar ik heb over een half uur/vanmiddag/morgen tijd om er naar te kijken”.

Voor veel mensen is het belangrijk dat je laat merken dat je ze gehoord hebt, dat neemt al een groot deel van het probleem weg. Men voelt zich serieus genomen. Tegelijkertijd neem je jezelf ook serieus door niet gelijk alles uit je handen te laten vallen en je gelijk te storten op de vraag.

Vooral als je de neiging hebt om altijd maar ‘ja’ te zeggen, is het belangrijk om tijd te winnen. Zeg dat je even moet kijken hoe je agenda er uit ziet of dat je even wilt nadenken over de vraag. Zo creëer je voor jezelf de mogelijkheid rustig adem te halen, te kijken of en hoe je de vraag kunt beantwoorden en wanneer je daar tijd voor hebt (en ook om na te denken of je er überhaupt zin in hebt). Je bent niet verplicht om direct te reageren, het risico bestaat dat je meer aapjes op je schouders neemt dan goed voor je is.

Oefenen, oefenen, oefenen

Natuurlijk, het is makkelijk gezegd dan gedaan. Vaker ‘nee’ zeggen lukt je alleen door te oefenen. Dit kun je bijvoorbeeld thuis doen, met je partner. Of met een collega die hier ook mee worstelt en die je vertrouwt. Leg uit dat je wilt ervaren hoe het voelt om ‘nee’ te zeggen. Let er ook eens op hoe anderen ‘nee’ zeggen, wat kun je daarvan leren?

Je zult merken, vaker ‘nee’ zeggen helpt je om op een meer assertieve manier in het leven te staan.  Een assertieve houding houdt in dat je voor jezelf opkomt zonder de ander onnodig te kwetsen. Je neemt jezelf serieus, je bent helder in je wensen.

En nu zelf aan de slag met vaker ‘nee’ zeggen! En om het je makkelijk te maken vind je hier een aantal zinnen waarmee je opkomt voor jezelf:

Nee, vandaag kan ik niet, maar wel over een week

Nee, mijn agenda is echt helemaal vol.

Nee, ik heb ook tijd voor mijzelf nodig.

Nee, daar heb ik echt geen zin in.

Nee, maar ik ken wel iemand die dit heel leuk zou vinden.

Nee, ik heb al een andere afspraak.

Nee, ik ben al druk genoeg met een aantal andere projecten.

0 reactie(s) op “Nee zeggen is helemaal niet moeilijk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.