Negen tot vijf mentaliteit versus China

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

U kent vast allemaal het reclame plaatje waarbij er ’s avonds laat nog één licht brand in een groot kantoorgebouw. Daar staat onder ‘iemand die uw bedrijf veel geld op gaat leveren… en het ook veel gaat kosten,want overwerkte werknemers kosten geld. U hoeft maar een kleine verzameling vacatures te lezen om de conclusie te trekken dat veel werkgevers toch op zoek zijn naar iemand zonder een ‘negen tot vijf’ mentaliteit.

Nu las ik recent in een artikel (Elsevier link gebroken per 29-8-2014 of eerder, red.), dat onze kenniseconomie niet goed is voor de gezondheid van de werknemer. We plegen roofbouw op de geestelijke gezondheid van de werknemer, dat stelt de Commissie van Overleg Sectorraden (COS) in een rapport. Daarbij is het natuurlijk ook maar de vraag of er veel gewonnen word bij iemand die zoveel uren maakt. Als iemand 10 uur per dag werkt, maar de laatste twee uur zo moe is dat hij maar op halve snelheid werkt, dan schiet je er effectief nog maar een uur mee op. Terwijl de werknemer zichzelf uitput. En alleen met dat laatste zou het eigenlijk geen optie moeten zijn.

Natuurlijk zoeken bedrijven geen werknemers die van vijf tot vijf werken. Meestal wil men hier alleen mee aangeven dat er een werknemer gezocht wordt die niet te beroerd is om zijn laatste opdracht even na vijven af te maken. Mentaliteit! Maar word dat niet achterhaald? Is het niet zo dat, zoals het artikel stelt, de mentaliteit van een werknemer die zorgt dat hij zelf fit is, beter is dan de werknemer die zichzelf uitput? Past die mentaliteit niet veel beter bij de opkomende nieuwe professional, die zelf zijn loopbaan plant?

Vaak heb ik ook al gehoord dat we onze verworven rechten op uitkeringen en pensioenen nog eens moeten overwegen. Rosita Havekes maakte daar in haar blog ‘Westerlingen terug in de schoolbanken om Mandarijn te leren’ een mooi punt mee. We zouden meer moeten werken om de concurrentie met opkomende landen zoals China aan te gaan. Maar kúnnen we op die manier wel concurreren. We zijn nu heel ver gekomen met onze manier van leven en werken, we hebben het gemakkelijk en kunnen door onze gezondheid een hoge arbeidsproductiviteit leveren. Ik stel zeker niet dat we minder moeten gaan werken, maar allemaal 12 uur per dag werken kan toch ook niet de oplossing zijn?

 

0 reactie(s) op “Negen tot vijf mentaliteit versus China”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.