Niets moet, maar moed wel

22/06/2020 Leestijd: 4 minuten

Wat is moed?

Er zijn vele definities van het begrip moed. Een definitie die ik regelmatig tegenkom luidt als volgt; ‘moed is de morele kracht waaruit je ondanks angst, conflict en tegenslag, handelt naar eigen opvattingen en geweten.’ Maar geldt dat dan voor iedereen? Ikzelf heb niet zoveel met deze omschrijving. Voor mij betekent moed meer het hebben van lef, iets durven doen waar je eigenlijk niet veel vanaf weet, wat buiten je comfortzone ligt. Niet afwachten en lijden, maar actie nemen en leiden. Het starten van een eigen onderneming in crisistijd bijvoorbeeld. De betekenis van moed is overigens in elke situatie weer anders en de gevolgen ervan trouwens ook. De moed hebben om in een oorlogssituatie als eerste voor in de rij ten aanval te gaan is iets anders dan in een politiek debat de moed hebben om een bepaalde uitspraak te doen. Dat laatste kan je – in het slechtste geval – figuurlijk je kop kosten, terwijl je dat in de eerste situatie letterlijk kan overkomen.

Moed moet?

Moed heb je nodig als je nog niet zeker bent of wanneer het vertrouwen ontbreekt, maar je toch vooruit wil komen. Beslissen wat je in het leven wilt of moet doen is niet altijd eenvoudig. Je moet keuzes maken die van grote invloed kunnen zijn op je verdere leven. Onderwijs, liefde, wonen, werken etc. Moed heb je nodig als je het niet zeker weet, als je nog geen ervaring hebt, als je iets nieuws moet gaan doen, waarvan je nog niet weet of je het kunt, als je iets wil gaan doen waarvan je de gevolgen nog niet overziet. Moed is de innerlijke kracht die je in staat stelt je leven te leven. En helaas, in deze tijd kunnen we een beetje moed wel gebruiken. Door economische onzekerheid en onduidelijkheid over gezondheidsrisico’s hebben velen van ons op dit moment het gevoel niet meer de regie over het eigen leven te hebben, en dat maakt kwetsbaar.

Zonder moed

Mensen die de moed missen of hebben opgegeven moedig te zijn, zinken weg in het niets zijn; ik kan het niet, ik durf niet, ik deug niet. Ze weten niet meer het leven te leven. Door de huidige Coronacrisis zijn mensen geneigd om dingen uit te stellen. Straks na de crisis, dan neem ik actie. Maar ja, dan is er wel weer een anderen reden om iets niet te doen. We wachten, doen dingen niet en laten daardoor kansen liggen. Iets niet gaan doen is natuurlijk ook een besluit. Het blijkt echter dat wij ons verantwoordelijker voelen voor de dingen die we wél doen dan voor de dingen die we niet doen. Moed hebben om dus daadwerkelijk actie te nemen en niet te wachten tot het te laat is en eindigt als ‘had ik maar…’.

Moed in organisaties

Natuurlijk, de leiderschapsstijl is mede afhankelijk van het type organisatie, maar ik ben van mening dat alle managers moed moeten bezitten. Moed om zaken te bespreken die gevoelig liggen, om de confrontatie aan te gaan, niet als doel op zich maar in het belang van de missie van de organisatie. Want reken er maar op dat het veel ongemak geeft wanneer je de boel eens flink opschudt, wanneer je mensen uit hun comfortzone haalt. Maar is de moeilijkste weg meestal niet de kortste weg naar succes? Natuurlijk moet je wel ergens in geloven en een ideaal hebben om inspirerend te kunnen zijn. Zonder dat vindt er geen verandering, transitie en/of transformatie plaats.

Maar wat voor leidinggevende wil jij eigenlijk zijn binnen je organisatie? Iemand die alle kennis van het product heeft, of iemand die verder kijkt en de meeste vakkennis bij het team laat? Een leidinggevende die in scenario’s denkt, die bedenkt hoe te reageren in het geval dat er veranderingen zijn in de wereld in de economie om ons heen, zoals nu gebeurt. Ja, daar heb je als organisatie moed voor nodig. Want kennis is eenvoudig te meten, maar leiderschap is wat anders.

Moed doet goed

Aan managers met moed is juist nu, in deze onwerkelijke tijden op de momenten waarop het moeilijk gaat, juist behoefte. Managers met moed brengen nieuw elan in de organisatie, zorgen uiteindelijk voor een hogere werknemerstevredenheid, lager ziekteverzuim, lager personeelsverloop. Moed is goed en wie goed doet, goed ontmoet, luidt het gezegde.

0 reactie(s) op “Niets moet, maar moed wel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.