Nieuwe trend: lifehacking

25/04/2008 Leestijd: 2 minuten

Lifehacking is een term voor slimme tips en trucs die je leven makkelijker maken. Zo lees ik in de intermediair van deze week. Ik had de term al vaker langs zien komen en in het kader van mijn zoektocht naar professionaliteit leek het me interessant de term onder de loep te nemen. Tips&trucs dus, om je tijd te besparen. In de intermediair wordt als voorbeeld genoemd: een programma dat je inbox scant op alle mails waar je in de CC staat en die er uit filtert. Nu zet ik mijn twijfels bij de toegevoegde waarde van zo’n programma, maar de strekking is duidelijk.

Professionaliteit

Nog even kort mijn kleine reeks over professionaliteit: Professionaliteit: taalgebruik, digitale handigheid, het begin van de HiPo en up-to-date zijn is professioneel. In elk artikel ben ik op zoek naar aspecten van wat het nu betekent om professioneel te zijn. De reeks is nog niet uitputtend! Ideeën voor onderwerpen zijn welkom. Mijn verwachting is dat de reeks eindigt in een paper met daarin een overzicht van verschillende aspecten van en visies op professionaliteit.

Lifehacking

Terug naar lifehacking. De trend heeft een website! Op de voorpagina vinden we een blog, waar nieuwe ontwikkelingen worden geplaatst, handig om bij te houden. In ieder geval op het eerste gezicht. Op het moment van schrijven betreffen de eerste drie artikelen: een stuk software om controle te houden over de processen op je PC, een reviewsite en een Thunderbird plugin om je contacts te bewerken. Voor de niet kenner, Thunderbird is een mailprogramma.

Verdere verkenning van de website levert helaas geen spectaculaire ideeën op. Elk artikel is behoorlijk specifiek en zal voor een kleine doelgroep interessant zijn, maar de gemiddelde werknemer zal het gros langs zich heen laten gaan.

Conclusie

Waar de website nog niet veel nieuws biedt, is de term lifehacking toch interessant. Want wat is precies het idee? Het zoeken naar kleine verbeteringen in dagelijkse werkzaamheden, teneinde je werk efficiënter te kunnen doen. Goed initiatief en zeer zeker een gewoonte die iedereen in zijn werk in zou moeten bouwen. Toch is er iets met die term, naar mijn idee is het een nieuwe naam voor iets dat we eigenlijk gewoon professionaliteit noemen…

0 reactie(s) op “Nieuwe trend: lifehacking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.