Nooit meer te druk: hoe dan?

05/04/2022 Leestijd: 3 minuten

Op 10 maart nam ik deel aan het webinar ‘Nooit meer te druk’ van Facta non Verba. In deze blog beschrijf ik in het kort wat ik ervan heb opgestoken.

‘’Als je ergens ‘nee’ tegen zegt, zeg je ‘ja’ tegen iets anders’’. In essentie is dit waar het zowel in je vrije tijd als in je werk om draait. Dat zeggen webinar hosts en ervaringsdeskundigen Michel Jansen en Leovegildo Viera. Als artiest, docent, sportman, ondernemer, vader, bestuurslid en rapper val je gemakkelijk in de valkuil om altijd druk te zijn.

Druk zijn is goed?

Druk zijn is een gemoedstoestand en lijkt te staan voor iets positiefs. Dus daar wil je meer van, weet Leo uit eigen ervaring. Maar zo kom je in een hamsterwiel terecht. Daarom pleiten beide professionals die aan den lijve hebben ervaren wat het is om druk te zijn, deze donderdagmiddag bij het webinar ‘nooit meer te druk’ voor het denken in aandachtmanagement in plaats van in tijdmanagement.

Want Leo staat als ondernemer graag een klant te woord, maar wel op het moment dat hij daar de ruimte heeft. En dus niet als hij z’n kinderen van school haalt. ‘’Dan breng ik het als: ‘laten we morgenochtend bellen, dan heb ik ernaar gekeken en kan ik je adviseren. Oftewel een win-win voor ons allebei’’. Waarmee hij maar wil zeggen dat ook zijn klant er voordeel bij heeft.

De deelnemers van dit webinar werken bij organisaties die aangesloten zijn bij het Facta non Verba netwerk. Er wordt stilgestaan bij de vraag ‘wat wil jij nog graag doen?’ en daarbij het belang, de reden en de belemmering waarom je er nog niet aan toegekomen bent. Overigens hebben ook de deelnemers steun aan elkaar. Via de chat worden tips en tricks op het gebied van timemanagement uitgewisseld.

Ons brein en het maken van plannen

Het is volgens Leo duidelijk dat ons brein alle ballen in de lucht houdt. Een plan dat je nog moet schrijven of die ene collega die je nog moet spreken; het blijft ook na afloop van je werkdag allemaal in je hoofd zitten. Schrijf dit daarom op en het liefst met pen en papier, zodat je het beter onthoudt. Met deze dagelijkse zogenaamde ‘breindumps’ plan je je taken in.

De 80/20 regel

Een andere les van Leo is de 80/20 regel, oftewel het ‘Pareto Principe’ van Vilfredo Pareto. Je haalt 80% van je energie uit 20% van de dingen waarmee je je bezighoudt. Het is dus de kunst om te kijken naar wat je doet en waar je een goed gevoel uit haalt, en hoe je dit kan opkrikken naar dertig of veertig procent. Onderzoek dus wat jouw twintig procent is, zowel in je persoonlijke als in je werkende leven.

Joy of Missing Out

Beide heren sluiten het webinar af met de ‘Eisenhouwer methode’. Dit is een beproefde manier om openstaande taken in categorieën in te delen in niet belangrijk, belangrijk, urgent en niet-urgent. De gedachte erachter is om te beginnen met de urgente belangrijke zaken en om niet-belangrijke niet-urgente taken af te stoten. Ook dit vereist een strikte manier en enige vorm van timemanagement en focus.

Je moet echter niet willen dat je altijd vooraan in de rij staat, vindt Leo. ‘Want als je ‘nee’ tegen een feestje bij je buren op zondagmiddag zegt, zeg je ‘ja’ tegen die wandeling in het bos met je kinderen.’ En is dat niet de essentie van het leven? Een keuze voor het niet doen van het ene, impliceert dat er iets anders voor in de plaats komt.

Meer informatie

Wil je tenslotte meer lezen over deze onderwerpen? Onderstaande boeken die tijdens het webinar getoond werden zijn dan wellicht interessant.

0 reactie(s) op “Nooit meer te druk: hoe dan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.