Omgaan met een collega in de rouw

26/05/2021 Leestijd: 2 minuten

Weer aan het werk na verlies van een kind: hoe ga je als werkgever of collega om met een medewerker die dit is overkomen?

Ooit komt er een dag dat een medewerker weer aan het werk gaat na het verlies van zijn/haar kind. Werkgevers en leidinggevenden gaan vaak (nog) niet goed om met rouwende werknemers. Daarom bied ik in deze blog een aantal tips.

Tips voor werkgevers en leidinggevenden

  1. Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen als je niet zo goed weet hoe je met je werknemer moet omgaan als hij of zij een kind heeft verloren. Het is begrijpelijk als je bang bent om iets verkeerd te zeggen, maar juist als je helemaal niks zegt, voelt de werknemer zich vaak nog minder begrepen.
  2. Sta stil bij de (ver)jaardag of sterfdag van het overleden kind. Geef je werknemers bijvoorbeeld een gratis dag vrij of laat met een bloemetje op de dag zelf weten dat je aan de ouders denkt.
  3. Onthoud dat we allemaal mensen zijn. Het verlies van een kind wens je niemand toe, maar het kan wel iedereen overkomen.

Ook voor collega’s kan het ‘lastig’ zijn als iemand op het werk een kind verliest en daarna uiteindelijk weer aan het werk gaat. Daarom hieronder ook vijf tips voor collega’s van iemand in de rouw.

Tips voor collega’s

  1. Hoewel je het antwoord misschien al weet, vraag toch hoe het gaat of uit op zijn minst je medeleven.
  2. Als je vraagt hoe het gaat, wees dan bereid om écht te luisteren naar het antwoord. Ook al is dit minder positief dan je had gehoopt.
  3. Wees nooit bang om de naam van het kind te noemen. Hiermee krijgt hij of zij bestaansrecht en dat zal de vader of moeder zeker waarderen.
  4. Weet je niet zo goed wat je moet zeggen? Zeg dat dan. Het is altijd beter om iets te zeggen dan uiteindelijk helemaal niks.
  5. Vind je het lastig om je collega rechtstreeks aan te spreken, stuur dan een mailtje. Of geef bijvoorbeeld aan dat je het lastig vind om erover te beginnen, maar dat je er graag over praat als de vader of moeder dat ook wil. Of dat als ze er behoefte aan hebben, je graag een rondje met ze buiten loopt in de pauze bijvoorbeeld.
0 reactie(s) op “Omgaan met een collega in de rouw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.