Omringd door slechte bazen – een boekreview

31/08/2021 Leestijd: 3 minuten

De impact van slechte bazen

Iedereen heeft wel eens een slechte manager gehad of een leidinggevende die juist heel erg inspirerend en betrokken was. Iedere ‘baas’ heeft impact op zijn of haar medewerkers. Een slechte baas kan veel negatieve invloed hebben op je motivatie en zelfvertrouwen. Thomas Erikson leert je in het boek ‘Omringd door slechte bazen’ om je niet gek te laten maken, maar daagt je uit om je eigen verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van je eigen ontwikkeling.

Enkele voorbeelden van slechte bazen:

  • De baas die altijd ergens anders is;
  • De baas die alleen maar klaagt en zeurt over alles wat je doet;
  • De baas die nooit zijn beloften nakomt;
  • De baas die eist dat hij gehoorzaamd wordt, gewoon omdat hij de baas is
  • De baas die met de eer gaat strijken voor iets wat jij gedaan hebt.

Omringd door slechte bazen

Mijn oog viel op de boektitel ‘omringd door slechte bazen’ en ik werd nieuwgierig. De schrijver geeft een korte inleiding in het thema leiderschap. Diegene die de DISC-persoonlijkheidsanalyse kennen, zullen het boek makkelijk doornemen. Thomas legt aan de hand van deze kleuren uit welke type bazen er zijn. Door een goed begrip van de kleuren kun je als medewerker beter leren communiceren met verschillende bazen. Tevens zet hij jou als manager/leidinggevende aan het denken over de volgende vragen: wordt jouw kracht op de werkvloer vaak onderschat? Voel jij je gemotiveerd op het werk? En lijkt communiceren met je baas soms onmogelijk?

Interessante hoofdstukken

De leukste hoofdstukken in deel 1 zijn wat mij betreft de onderstaande twee hoofdstukken over:

  • Waarom je beter een baas dan een werkgever kunt kiezen;
  • Omringd door overbodige bazen;

De volgende hoofdstukken uit deel 2 spraken mij ook erg aan:

  • Hoe je de kleuren van de medewerkers kunt aflezen;
  • Waar de echte luilakken vandaan komen.

Het DISC model

Het boek hanteert het DISC-model om je mee te nemen in het gedrag van mensen en leiders. Het model maakt onderscheid tussen taakgerichtheid en relatiegerichtheid. Het betekent een verschil in focus. Het is afhankelijk van de context welke focus het meest effectief zal zijn in het realiseren van de doelen als leider. Door de kleuren uit het model te kennen, leer je als leider naar jezelf te kijken en een beter begrip te krijgen van de mensen om je heen. Als leider is het waardevol om mensen te kunnen lezen en hun gedrag te grijpen. Hierop kun je dan je communicatie en leiderschapsstijl aanpassen.

Ook als je de kleuren begrepen hebt, ben je er nog niet helemaal. De kleuren, gedragsprofielen vormen slechts een van de vele dimensies. Het is namelijk ook belangrijk dat je de drijfveren van mensen en jezelf kent. Net als de ervaring, motivatie, achtergrond, cultuur en dergelijken. Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee moet houden voor je jezelf de titel ‘effectieve’ baas kunt geven.

Mijn mening over het boek

Ik heb inmiddels verschillende boeken over leiderschap gelezen en misschien is dat de reden dat ik door dit boek uiteindelijk niet gegrepen ben. De inhoud vond ik erg algemeen en het heeft mij daarom niet kunnen raken en inspireren om het helemaal uit te lezen. Wanneer je start in een leidinggevende rol en je wil je verdiepen in een groot aantal thema’s, dan kan ik mij voorstellen dat je er inspiratie en wellicht tips uit kunt halen. Het kan dan zomaar zijn dat het jou wel aanspreekt.

0 reactie(s) op “Omringd door slechte bazen – een boekreview”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.