Omzetcriterium in plaats van urencriterium voor ZZP’ers: hoera!

06/09/2012 Leestijd: 2 minuten

Twee jaar geleden gaf een opdrachtgever mij de keuze: ik kon een tijdelijk contract krijgen (specifieke vorm), of ik kon in dienst als ZZP’er. Het leek me erg leuk om een eigen bedrijfje te hebben, dus ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan. Ik heb mijn situatie voorgelegd en hoewel een andere opdrachtgever al had toegezegd dat ik ook daar als ZZP’er in dienst kon treden, kreeg ik vrij duidelijk te verstaan dat het onverstandig was om ZZP’er te worden.

De drempel om ZZP’er te worden

Ik moest niet alleen 1225 uren maken, maar deze moesten ook een ‘redelijke’ verdeling hebben over mijn opdrachten (een opdracht van 3 dagen en twee van één dag per week). Ik had niet zo’n redelijke verdeling, liep het risico gezien te worden als zijnde in verkapte loondienst en hogere belastingtarieven en eigenlijk moest ik er maar helemaal niet aan beginnen. Teleurgesteld heb ik later nog een keer gebeld met een soort KvK-hulplijn, maar met een vergelijkbaar resultaat. Uiteindelijk heb ik voor een contract gekozen en besloot ik de Kamer van Koophandel maar links te laten liggen.

Urencriterium vervangen door winstcriterium

En afgelopen week kwam er een in mijn ogen geniaal idee uit de tweede kamer. Mei Li Vos stelt voor dat we het urencriterium voor ZZP’ers vervangen voor een winstcriterium. ZZP’ers hoeven dan geen uren meer bij te houden om in aanmerking te komen voor fiscale kortingen en andere gunstige regelingen. Al is het maar omdat je inderdaad relatief eenvoudig kunt doen alsof je 1225 uren hebt gemaakt. Zo kun je, heb ik begrepen, bijvoorbeeld je uren verdubbelen en je prijs halveren; voor je opdrachtgever maakt dat niet uit en jij kunt mooi uren turven.

Bijna even interessant is het idee van Fatma Koser Kaya om ZZP’ers de mogelijkheid te bieden mee te doen in een pensioenfonds. Vorig jaar op de Dag van de Zelfstandige begreep ik dat dit voor de politiek een heet hangijzer is, maar ook dat veel zelfstandigen sceptisch staan tegenover het concept van pensioen. De vraag die veel gesteld werd was: zijn er nog pensioenen als wij straks 65/67 zijn? En dat is, zeker in het licht van actuele ontwikkelingen, een zeer valide vraag. Tot zo ver deze zijstap.

Het winstcriterium

Terug naar het winstcriterium: dit lijkt me een bijzonder prettige stap. Het ontheft ZZP’ers van het bijhouden van extra administratie waar ze niet op zitten te wachten. En het maakt de drempel om ZZP’er te worden dus ook een stapje lager. Dat is mooi. Hopelijk wordt de nieuwe regeling ook zo eenvoudig dat zowel zelfstandigen als KVK-medewerkers het ondernemerschap als een goede stap gaan zien.

0 reactie(s) op “Omzetcriterium in plaats van urencriterium voor ZZP’ers: hoera!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.