Arbeidsrecht

Wat kan je doen als je werknemer niet goed presteert?

Je werknemer presteert niet goed. Je wilt als werkgever de prestaties van de werknemer verbeteren en hem zo nodig kunnen ontslaan bij onvoldoende verbetering. Hoe pak je dat aan? Als werkgever wil je natuurlijk dat al je werknemers goed presteren. Helaas kan het voorkomen dat een werknemer niet goed presteert en dit kan vervelende…

lees meer

Met wederzijds goedvinden uit elkaar: waar je in een vaststellingsovereenkomst op moet letten

Een vaststellingsovereenkomst, VSO, beëindigingsovereenkomst, beëindiging of ‘ontslag met wederzijds goedvinden’. Deze genoemde termen worden vaak als synoniemen gebruikt en doelen allemaal op een overeenkomst tussen een werkgever en een medewerker waarbij partijen (met wederzijds goedvinden) de arbeidsovereenkomst wensen te beëindigen. Op deze manier kan je samen een arbeidsovereenkomst beëindigen zonder tussenkomst van een rechter.…

lees meer

Per 1 augustus 2022 gelden nieuwe regels voor de arbeidsovereenkomst

Op 1 augustus 2022 treedt de Europese richtlijn ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in werking. Het doel van deze richtlijn is om werknemers beter te informeren over hun arbeidsvoorwaarden en voorspelbare werktijden te bevorderen. Daarnaast worden wijzigingen doorgevoerd rondom 'nevenwerkzaamheden' en studiekosten. Hieronder lees je over de belangrijkste wijzigingen. Studiekostenbeding verboden bij verplichte opleidingen De…

lees meer

Vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte: een weg met voetangels en klemmen

Een werknemer die ziek is geniet tijdens de eerste twee jaar van zijn ziekte ontslagbescherming. In het algemeen is het voor de zieke werknemer niet aan te raden om akkoord te gaan met de beëindiging van zijn/haar arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst. Immers zal het UWV een WW-uitkering of Ziektewetuitkering weigeren aan de werknemer die…

lees meer

Mag een werkgever verrekenen met het salaris van een werknemer?

Een werknemer heeft recht op loonbetaling door zijn of haar werkgever. Maar wat als de werkgever een vordering heeft op de werknemer? Mag een werkgever deze vordering verrekenen met het salaris dat hij/zij aan de werknemer verschuldigd is? Hoe zit dat juridisch? Voordeel van verrekenen voor werkgever Een werkgever kan om diverse redenen geld…

lees meer

Kan een werknemer die een verbetertraject weigert worden ontslagen?

Je bent leidinggevende of HR-manager en een van je werknemers functioneert niet goed. Vervelend. Hoe zorg je er samen met jouw werknemer voor dat hij of zij beter gaat functioneren? En wat is de juridische situatie als de werknemer weigert mee te werken aan verbetering? Hieronder lees je eerst over de algemene regels en…

lees meer

Kan een rechter een arbeidsovereenkomst ontbinden ondanks ziekte?

Zoals voor jou wel bekend zal zijn, heeft een werknemer extra ontslagbescherming tijdens ziekte. Er geldt dan een opzegverbod (artikel 7: 670 BW). De arbeidsovereenkomst van de zieke werknemer kan niet worden opgezegd, ook als de werkgever over een ontslagvergunning van het UWV WERKbedrijf beschikt. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van toepassing.…

lees meer

Gebruik auto van de zaak intrekken: mag dat?

Als een medewerker een auto van de zaak heeft, mag hij of zij die vaak ook privé gebruiken. Uiteraard moet diegene daarvoor een fiscale bijtelling op het loon krijgen en dus belasting betalen, maar dat terzijde. Een vraag die vaak speelt, is of de werkgever de auto mag innemen als de werknemer langdurig ziek…

lees meer

Mag je als leidinggevende vragen of een werknemer is gevaccineerd?

Nu het vaccinatieprogramma van de overheid in volle gang is, is het onderwerp onderdeel van ons dagelijks leven geworden. We praten erover op social media, op straat, in een restaurant, met kennissen, vrienden en familie. Dat gebeurt gewoonlijk in ongedwongen sfeer. Maar kunnen we het eigenlijk ook over vaccinaties hebben in een professionele setting?…

lees meer

Je hebt nog maar 2 maanden!

De titel van dit artikel, “Je hebt nog maar 2 maanden!” slaat op het vervallen van de wettelijke vakantiedagen van 2020 per 1 juli 2021. Een uitspraak die je als werkgever misschien doet naar medewerkers die nog een stuwmeer aan vakantiedagen hebben. En dat zijn er door de coronacrisis inmiddels best veel. Want ja,…

lees meer