Wat is de basis van het nieuwe belonen?
Het einde van het jaar komt eraan. Bij veel organisaties ook het moment waarop veel medewerkers nog een eindsprintje maken om al het werk af te krijgen en ondertussen vol verwachting uitkijken naar het moment van beloning in de vorm van een loonsverhoging. Toch eindigt dit moment vaak in teleurstelling, waarbij veel medewerkers in…
lees meerGebruik auto van de zaak intrekken: mag dat?
Als een medewerker een auto van de zaak heeft, mag hij of zij die vaak ook privé gebruiken. Uiteraard moet diegene daarvoor een fiscale bijtelling op het loon krijgen en dus belasting betalen, maar dat terzijde. Een vraag die vaak speelt, is of de werkgever de auto mag innemen als de werknemer langdurig ziek…
lees meerHoe ga je om met beloningen in jouw organisatie?
Het afgelopen jaar hebben we een aantal werkgevers mogen adviseren met betrekking tot het beloningsbeleid binnen hun organisatie. Het einde van het jaar is een drukke periode voor veel HR-afdelingen. Bij veel bedrijven worden individuele bonussen uitgekeerd. De extra beloning is een (kostbare) en goed bedoelde motivator maar helaas overheerst vaak het gevoel van…
lees meerDe roep om ‘meer geld’: gaat een hoger loon helpen?
20 November 2019 was een bijzondere dag. Verpleegkundig personeel liet zien dat het mis is met de balans tussen professioneel zorg verlenen en de impact van doorgeslagen marktwerking op de individuele werknemer. De dag was bijzonder omdat verpleegkundigen (maar ook artsen en ander personeel dat zich betrokken voelt bij het verlenen van ziekenhuiszorg) zich…
lees meerAgile belonen: het waarderen van toegevoegde waarde – Interview met Rolf Baarda
Salarissen en bonusregelingen zijn zaken die in elke organisatie anders zijn. Maken ze in jouw organisatie gebruik van een teambonus, of krijgen enkel de commerciële medewerkers een bonus? En hoe eerlijk of rechtvaardig is het verschil tussen jouw salaris en de salarissen van jouw collega's? Rolf Baarda is eigenaar van Bureau Baarda, een vernieuwende…
lees meerStrategisch inzetten van arbeidsvoorwaarden
Werkgevers strijden om nieuw talent binnen te hengelen en zijn druk bezig met het zoeken naar manieren om de huidige medewerkers te behouden. Dit doen zij bijvoorbeeld door opnieuw te kijken naar het huidige arbeidsvoorwaardenbeleid. Want past dit nog wel bij wat de organisatie wil uitstralen en trek je er de juiste mensen mee…
lees meerVan den verschaffer en den verrichter van arbeid
VAR? DBA? WWZ? Van den ‘Verschaffer en den Verrichter’ van arbeid Overspoeld werden we met reacties op het besluit van Staatssecretaris Wiebes om handhaving van de Wet DBA op te schorten tot minstens 1 januari 2018. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald” zullen velen gedacht hebben. Maar is dat ook wat er…
lees meer“O jee, de beoordelingsgesprekken komen er weer aan!”
Veel leidinggevenden zien op tegen de maand december, omdat dan de beoordelingsgesprekken weer gevoerd moeten worden. Ook voor de medewerkers is het beoordelingsgesprek vaak een verplicht nummer wat weinig tot niets toevoegt aan hun functioneren en hun welbevinden. In de HR wereld hoor je steeds vaker dat het nu eindelijk eens echt anders moet…
lees meerHet failliet van de motivatiebrief deel I – De selecteur
We geven het je te doen, uit een grote stapel brieven een handjevol potentieel geschikte kandidaten zoeken. We gaan er dan wel vanuit dat degene die de vacaturetekst heeft opgesteld grondig zijn of haar werk heeft gedaan. Exact weten én omschrijven waaraan een gegadigde zou moeten voldoen is de spil waar het om draait.…
lees meerAgile HR: Begin met de bedoeling
Agile HR. De nieuwe toverformule afkomstig uit de wereld van onze IT-collega’s, ‘vertaald’ naar ons vakgebied. Net bijgekomen van de transformatie naar Business Partner, de basics van HR Analytics onder de knie gekregen en alle kleuren van de management drives uit het hoofd geleerd? Dat was 2016. In 2017 is het Agile HR wat…
lees meer