Online netwerken werkt

22/02/2008 Leestijd: 3 minuten

Anderhalf jaar geleden begaf ik me voor het eerst in het wereldje van online netwerken. Ik was nog niet afgestudeerd en kende nog weinig mensen, in het Engels: i started from scratch. In de tussentijd heb ik van alles ondernomen om de online netwerk wereld te leren kennen. Een mooi moment om te evalueren: wat heb ik er aan gedaan, wat heb ik er uit gehaald en hoe heb ik dat ervaren?

Input

De meeste moeite, tijd, plezier en aandacht heeft gezeten in het bloggen. Voornamelijk voor Expand, tijdelijk op een eigen blog, recentelijk ook voor Recruitmentmatters en voor wat andere kleine blogs. Hopelijk heb ik ook laten zien dat ik naast het schrijven van blogs ook een groot voorstander ben van het reageren op blogs. Reacties zijn leuk, kunnen nieuwe gedachten en discussie opwekken en hebben daardoor toegevoegde waarde.

Buiten het bloggen ben ik ook lid geworden van de sociale netwerken waar ik vooral vroeger veel over heb geblogd. Hyves, LinkedIn en Xing zijn de netwerksites waar ik de meeste aandacht aan heb besteed. Verder heb ik pogingen gewaagd met Facebook en  heb ik een wieowie profiel aangemaakt (altijd handig). Een speciale vernoeming gaat naar het forum van HRNetwerk waar ik veel leuke en zinvolle discussies heb gevoerd.

Om mijn aanwezigheid op voornoemde sites wat duidelijker te maken heb ik er een punt van gemaakt onderwerpen en reacties achter te laten daar waar die mogelijkheden bestonden. Dit gebeurde vooral op Xing, hyves en HRnetwerk, de vragenoptie van Linkedin vind ik niet erg indrukwekkend. Ter indicatie: dit heeft me verspreid over anderhalf jaar enkele uren gekost. Gewoon een kwestie van vragen of interessante stukken plaatsen op momenten dat ik daar zin en tijd voor had.

En het laatste en belangrijkste: iedereen die me benaderde en daar ook een leuke motivatie bij gaf heb ik geaccepteerd en gemaild.
Mijn idee van netwerken is dat je mensen leert kennen en niet alleen maar getalletjes ophoogt. Die keuze op zich is een aparte blog waard, laat ik hier volstaan met alleen de keuze te vermelden. Had ik gekozen voor het ophogen van getallen dan had ik het geheel anders benaderd.

Output

Het grootste probleem van netwerken lijkt mij de resultaten. Die blijven vaag. Kun je die uitdrukken in hoeveel mensen je kent? In hoe goed je die mensen kent? Hoeveel mensen je in een bepaalde mate kent? Ik druk me wel uit in getallen en nuanceer die vervolgens met mijn mening.

  • Hyves: 189 vrienden
  • LinkedIn: 40 connecties
  • Xing: 59 contacts, 573 pagehits
  • HRnetwerk: 15 mensen die mijn scriptie wilden lezen
  • Expand blogs: onbetaalbare ervaring 🙂

Helaas laten getallen niet zien hoe goed je mensen kent.

Reflectie

Mijn zakelijk oordeel is dat ik met een minimale tijdsbesteding een redelijk resultaat heb behaald. Het aanmaken van profielen, het gebruiken van mogelijkheden als discussiefora om iets te leren, dat kost amper tijd. In totaal heb ik zon 40-50 nieuwe mensen leren kennen als gevolg van voornoemde activiteiten en het worden er alleen maar meer.Persoonlijk is mijn oordeel nog positiever: ik krijg nu wekelijks een mail met een vraag, uitnodiging, of iets anders. Ik heb een aantal interessante mensen leren kennen en dat heeft ook tot resultaten geleidt (dit blog, contacts, baantjes, noem het maar).

Al met al een win-win situatie dus, online netwerken, het werkt!

Tot slot ben ik erg benieuwd naar de online netwerkervaringen van andere bloggers. Ik nodig mijn collega’s daarom bij deze uit om een vergelijkbare post te schrijven. Wat zijn jullie ervaringen?

0 reactie(s) op “Online netwerken werkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.