Onrust in bedrijfsleven

08/05/2007 Leestijd: 2 minuten

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig online. Hierbij worden ze steeds actiever in het opbouwen van sociale netwerken en het schrijven en reageren op weblogs. Men laat persoonlijke gegevens en foto’s achter en wisselt gegevens uit. Bestuurders van bedrijven beginnen nu ook de mogelijke gevaren in te zien van werknemers die steeds actiever worden online.

BT Counterpane

BT Counterpane is een organisatie die gespecialiseerd is in beveiligingsystemen. Bruce Schneier, oprichter en directeur van BT Counterpane, zei hierover het volgende: “Ze zijn bang dat vertrouwelijke gegevens via internet publiekelijk toegankelijk worden”. Schneier geeft aan dat zogenaamde web 2.0 technologieën niet alleen voor bedreigingen zorgen, maar ook kansen biedt voor bedrijven.

Driestappenplan

Om bedrijven beter om te laten gaan met de “web 2.0 wereld”, heeft Schneier het onderstaande driestappenplan beschreven:

  1. Bedrijven moeten hun werknemers trainen hoe men om moet gaan met web 2.0 technologieën en richtlijnen opstellen wat hierbij acceptabel is en wat niet.
  2. Het beperken van de beschikbaarheid en levensduur van geplaatste berichten (posts). Er zullen steeds meer toepassingen komen die de gebruikers in staat stellen om te beperken wie toegang tot hun blogs en persoonlijke webpagina’s krijgt. Deze toepassingen zullen steeds effectiever en op grotere schaal leverbaar worden.
  3. De laatste stap is bedoeld om bedrijven te doen beseffen dat web 2.0 technologieën niet meer zullen verdwijnen. Men kan dus beter nu gaan anticiperen en profiteren van de mogelijkheden, want weerstand bieden is volstrekt zinloos.

Conclusie

Het gedrag van de werknemers is hierbij dus een cruciale factor. Net zo goed dat ze in hun privé-leven op moeten passen wat ze allemaal online doen, moeten ze dit ook zeker doen m.b.t. bedrijfsinformatie. Hiermee komt ook weer de discussie van het googelen van sollicitanten naar boven. Ook al werkt het Googlen van sollicitanten niet optimaal, je kunt toch een redelijk idee krijgen hoe iemand omgaat met gegevens op het Internet.

Vind je dat bedrijven bij het invullen van een bepaalde vacature rekening moeten/mogen houden met de online activiteiten van een sollicitant?

Dit gastblog is geschreven door Thomas Schalken.

0 reactie(s) op “Onrust in bedrijfsleven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.