Onze zoektocht naar leiderschap en ondernemerschap

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Heeft u recent in de Selexyz gestaan? Of in een andere boekhandel met een managementafdeling? Vandaag viel het me ineens op: de kasten en tafels staan en liggen vol met boeken over leiderschap. Hoe word je een leider, hoe geef je leiding, de eigenschappen van een leider, leiderschapsstijlen. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn: we zoeken leiders, of we willen graag leiders worden. Want er wordt natuurlijk ook ingespeeld op een bepaalde vraag. En komt die vraag vanuit een gebrek aan leiders, of vanuit een idolisering van het leiderschap? Wil niet iedereen een leider zijn, de toon aangeven?

Maar het wordt nog interessanter als we naar de andere tafels kijken. Die gaan vaak over ondernemerschap. We willen ook ons eigen bedrijf, de nieuwe Steve Jobs zijn, geld verdienen, eindverantwoordelijkheid. Een onderwerp dat eigenlijk niet zo ver van het leiderschap vandaan ligt: ondernemers zijn ook een soort leiders, ze geven in ieder geval de richting aan van hun organisatie. En misschien is dat het antwoord en zijn we op zoek naar richting.

Dus vroeg ik me vandaag af: van welke van deze boeken zou ik een echte leider worden? Niet omdat ik een boek wilde kopen – ik heb nog veel teveel te lezen – maar omdat ik me afvroeg hoe je hier nu een keuze in zou maken.  Toen moest ik direct denken aan een reactie op mijn blog van vorige week. In dat blog vroeg ik: met welk boek kunnen we HR op een hoger niveau tillen? En toen kwam het enige goede antwoord: met géén boek. HR til je op een hoger niveau door met mensen te praten en daar je HR activiteiten op te baseren. En zo is het ook met leiderschap en ondernemerschap.

Wanneer we een boek lezen, laten we iemand ons iets vertellen. Terwijl de essentie van leiderschap of ondernemerschap juist is om zelf het heft in handen te nemen. Het is vrij paradoxaal om iemand ons te laten vertellen dat we het heft in handen moeten nemen. Dus ja, we zoeken richting met deze boeken. En we willen graag dromen. Maar we missen ook een beetje het punt door de boeken te lezen. We zouden eigenlijk gewoon moeten starten: een richting moeten kiezen, naar de Kamer van Koophandel moeten gaan. En hup, aan de slag.

Maar wie weet ben ik te cynisch hierin. En helpt het echt? Schrijven we eerst een paar jaar over een onderwerp – en als het eenmaal verspreidt is in onze cultuur, wordt het gemeengoed. En zijn we allemaal ondernemend. Laten we de boeken links liggen – en gaan we aan de slag?

0 reactie(s) op “Onze zoektocht naar leiderschap en ondernemerschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.