Op (HR) inspiratie moet je ook broeden…

29/05/2011 Leestijd: 3 minuten

IN MEI LEGT ELK (VROUWTJES)VOGELTJE EEN EI (OF MEER). EN DAN? DAN BEGINT HET GROTE UITBROEDEN EN WACHT HET PAARTJE OP HET NIEUWE LEVEN UIT AL DIE EITJES.

Merkwaardig genoeg kennen heel wat mensen ook zo’n soort van cyclus. Zeker mensen die een managementachtige baan hebben. Ik heb er veel ontmoet die mij wisten te vertellen dat ze hun lopende projecten tegen mei probeerden af te ronden om juist in mei nieuwe projecten op te starten die dan door anderen verder werden voorbereid zodat direct na de vakantie voluit kon worden begonnen. De rustperiode werd vaak gebruikt voor bezinning op en kritisch kijken naar de ideeën die waren gelanceerd. Antwoorden op vragen als “kan het anders? Beter? Sneller? Minder kostbaar? Werden tussen het uitrusten en genieten door aan zichzelf gesteld en vaak ook al doorgebeld of gestuurd naar het thuisfront. Dit niet altijd tot vreugde van de mede-vakantiegangers. En met de introductie van het internet en andere mobiele mogelijkheden is dat mijn inziens absoluut niet minder geworden. Integendeel.

Vakantie

Ik herinner mij een mei-vakantie in Oostenrijk, waarin wij kennis maakten met een wat ouder echtpaar, dat met auto en caravan een plaatsje zocht naast onze tent. Hun ontspannen gedrag maakte dat wij al gauw contact kregen en zo hoorden wij dat ze op doorreis waren naar Italië, maar eerst een paar dagen in de bergen wilden wandelen voor ze de Italiaanse cultuur gingen bewonderen. Net als wij wilden ze ergens gaan eten en daarom besloten we dat gezamenlijk te doen.
Het werd een gezellige avond, die besloten werd met een afzakkertje onder de luifel.

Praktische ideeën

We zaten net toen zijn telefoon rinkelde en omdat dat zeker al de vijfde keer was die avond, werd ik nieuwsgierig naar zijn bezigheden. Toen hij terugkwam van zijn gesprek, informeerde ik beleefd wat hij deed? “Ik heb een eigen bedrijf en help andere bedrijven en ondernemers met hun bedrijfsvoering. Dat betekent elke dag helpen, maar dan ook echt. Geen standaard-aanpak, maar altijd net iets anders. Daarvoor moet ik regelmatig mijn batterij opladen én nieuwe inspiratie opdoen. Dus ik ben nu aan het opladen en haal tegelijk inspiratie op door met jullie te praten, de omgeving op me in te laten werken, te genieten van lekker eten en de rust om me heen en morgen van de eerste bergwandeling. Dat levert gewoonlijk ruimschoots ideeën op die ik elke dag weer doorgeef aan mijn relaties. En je hebt gemerkt dat ze me erom bellen. Ik leg het eitje en zij? Zij moeten het uitbroeden!”

Ik was gefascineerd door zijn verhaal en wijze van werken. Zo relaxed! Daar draait het dus om, dacht ik. Vergeet de zware theorieën en verzamel praktische ideeën die werken. Je ziet ze elke dag om je heen als je er voor open wilt staan en ze kunt vertalen voor je eigen toko. Dan kunnen ze succesvol werken. Net zoals deze Opstarters zijn ontstaan.

Dus dit is wat ik ga doen

Ook wij gaan over een poosje nieuwe inspiratie opdoen. Mijn ouders zijn al aan het genieten. En waarom vertel ik u dat? Omdat, zoals u weet, de wekelijkse Opstarter een samenwerking is tussen mijn vader en mij. Dat betekent zomervakantie-stilte in de reeks verhalen uit de praktijk. En wie weet wat er intussen allemaal wordt uitgebroed?

Ik wens u een nestvol inspirerende eitjes om uit te broeden.

0 reactie(s) op “Op (HR) inspiratie moet je ook broeden…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.