Openheid over gezondheid tijdens solliciteren

03/04/2017 Leestijd: 3 minuten

De regels voor het stellen van vragen over gezondheid tijdens een sollicitatiegesprek zijn helder. Het mag niet, tenzij de medische gesteldheid problemen kan geven tijdens het werk. Daar ontstaat in de praktijk een grijs gebied. Want wanneer is er sprake van problemen en heeft elke medewerker niet af en toe een dag dat het wat minder gaat? Ik ben een HR adviseur die zich bezighoudt met recruitment en ik ben soms ook een sollicitant met een chronische ziekte. Openheid over gezondheid tijdens het selectieproces is daardoor een onderwerp dat mij –misschien wel meer dan een gemiddelde recruiter- interesseert.

Plaatje bij Openheid over gezondheid bij solliciterenPlaatje dankzij Map of Urban linguistic landscapes op Flickr.

In mijn rol als recruiter bied ik sollicitanten de gelegenheid om iets over gezondheid te vertellen tijdens het sollicitatiegesprek. Ik vraag of er dingen zijn waar ik rekening mee kan houden op het gebied van gezondheid of gewoontes als de sollicitant aan het werk zou gaan in de vacante functie. Dit levert soms interessante gesprekken op. Regelmatig krijg ik informatie over gezondheid en op welke manier de sollicitant hier verstandig mee omgaat. Af en toe rem ik iemand zelfs af, want teveel details gaan mij echt niet aan…

Soms levert de vraag alleen een gespannen gezicht op. Of ik krijg een bijna stotterende vraag terug over wat ik precies bedoel. Ik kan me dat goed voorstellen, want wat is verstandig om te doen in deze situatie? Wat vertel je wel en wat vertel je niet als je niet goed weet wat jouw gesprekspartner zal doen met de informatie die je geeft.

Ik heb zelf jaren geleden in de rol van sollicitant eens een compliment gehad over mijn chronische aandoening. Je leest het goed, het was geen compliment over mijn openheid, maar over de aandoening zelf. De recruiter vertelde mij dat ze iemand met mijn kwaal altijd aan zou nemen. Want, zo vulde zij in, ik moest wel een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ik had nog niets verteld waaruit inderdaad bleek dat ik hierover beschik. Dit onterechte compliment voelde voor mij uiteraard niet goed. Net zoals een negatieve interpretatie over mij als persoon met een gezondheidsissue niet goed zou voelen.

Wat dan wel te doen? Eigenlijk zijn mijn tips voor het bespreken van gezondheid tijdens een interview heel basaal:

  • Luister echt naar wat iemand vertelt en probeer het niet in te kleuren.
  • Vraag net als bij het bespreken van andere onderwerpen door als er iets onduidelijk voor je is, zonder er een ondervraging van te maken. Bij een gesprek over hoe iemand omgaat met iets dat een rol speelt in zijn of haar leven hoeven medische gegevens niet expliciet benoemd te worden.
  • Daarnaast is het ook prettig als je informatie geeft over welke struikelblokken je kunt bedenken die de sollicitant tegen zou kunnen komen in de functie. Op die manier kun je er nog met elkaar over van gedachten wisselen of dit een juiste duiding is.

Deze blog is bedoeld als pleidooi voor meer openheid tijdens het sollicitatiegesprek. Openheid van de recruiter naar de sollicitant en alles wat deze persoon met zich meebrengt en openheid van de sollicitant om te laten zien wie je bent.

0 reactie(s) op “Openheid over gezondheid tijdens solliciteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.