Opleiden voor functies die nog niet bestaan en irrelevante opleidingen

09/09/2014 Leestijd: 1 minuten

Ik snap de ‘hoofden’ werving en selectie van grote organisaties vaak niet zo goed. Vooral niet als het gaat om werving en selectie op mijn vakgebied, online communicatie, webredactie, content marketing en social media. Dan zoeken organisaties bijvoorbeeld een senior webredacteur met minstens 10 jaar ervaring en een relevante afgeronde hbo-opleiding op het gebeid van communicatie.

Op zich is dat niet raar, maar als je bedenkt dat een webredacteur met minstens 10 jaar ervaring in de online communicatie uiterlijk in 2004 afgestudeerd is. En dus op zijn laatst in het jaar 2000 aan een studie is begonnen. Toen waren de opleidingen nog niet zo erg gericht op online communicatie, sterker nog: social media bestond nog niet eens. Het is mij dan ook een raadsel wat nu nog het effect is van een opleiding die meer dan 10 jaar geleden is afgerond.

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie, want ik heb nooit een hbo-opleiding afgerond. Ik ben wel docent geweest bij post-hbo-leergangen communicatie, maar dat telt niet. Als zelfverklaard self-made-man die vooral heeft geleerd door dingen in de praktijk fout te doen, stoort mij dat. En ik heb nooit een goede verklaring gehoord waarom die opleiding zo belangrijk is.

Iedereen weet dat we mensen hebben opgeleid, en nog opleiden voor functies die straks niet meer bestaan – want overgenomen door automatisering bijvoorbeeld – en dat we niet kunnen opleiden voor functies die nu nog niet bestaan.

Is het niet relevanter om skills, vaardigheden van potentiële werknemers te beoordelen, dan je als recruiter blind te staren op opleiding? Ik zou graag de deskundige mening van de HR-specialisten horen. Alvast bedankt! 

0 reactie(s) op “Opleiden voor functies die nog niet bestaan en irrelevante opleidingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.