Organisatie-groei dilemma

21/01/2015 Leestijd: 1 minuten

Praten we over synergie, dan roept al gauw iemand “1 + 1 = 3”. Oftewel, de som van de bijdragen van de individuele groepsleden is door samenwerking meer dan het resultaat als ieder voor zich had gewerkt.

Je zou dus kunnen zeggen: “samenwerken van een groep, leidt tot een groter succes dan wanneer samenwerking ontbreekt”.

Gek genoeg, treden bij  groepswerkzaamheden procesverliezen op (dat wordt ook wel het Ringelmann-effect genoemd). Het blijkt dat door samenwerking, ieder teamlid minder presteert dan wanneer zij alleen zouden hebben gefunctioneerd. Sterker nog, hoe groter de groep, hoe groter de afnemende meeropbrengst.

Verplaats je nu in de rol van een Afdelingsmanager. Het werk hoopt zich op. De taken kunnen niet meer op tijd het gewenste resultaat opleveren met het bestaande team. DUS….al gauw wordt personeelszaken gebeld en er moet een nieuw teamlid worden aangetrokken.

Die HR professional is een echte Business Partner en is vast besloten de afdelingsmanager aan te bevelen dat die extra mankracht, bovenop de acht medewerkers niet echt nodig is. De HR professional geeft aan dat door procesverliezen bij de bestaande 8 medewerkers, eigenlijk maar een output wordt geproduceerd die gelijk is aan 4 medewerkers… Dat heeft Meneer Ringelmann toch bewezen!!

Zie jij ook al de stoom uit de oren en neus van de manager komen?… Einde carrière van de HR professional? …of toch niet?

0 reactie(s) op “Organisatie-groei dilemma”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.