Organisaties in de val

08/01/2013 Leestijd: 2 minuten

Nu er op de huidige arbeidsmarkt aanbod genoeg is voor werkgevers is men geneigd om de beste werknemer uit te zoeken, wat in eerste instantie heel erg logisch lijkt. Werkgevers zoeken naar nieuwe medewerkers die het werk al hebben gedaan, maar ook weer niet te lang (vaak: minimaal 3 jaar en maximaal 5 jaar) en de juiste opleiding etc. hebben gevolgd. Dit is eigenlijk wel een hele ouderwetse manier van werven en op de lange termijn ook niet zinvol.

Medewerkers die het werk al hebben gedaan komen alleen in een nieuwe omgeving met dezelfde problemen en waarschijnlijk ook met dezelfde type mensen terecht.  Hierdoor zijn ze waarschijnlijk snel geneigd tot het zoeken naar een nieuwe uitdaging en daarmee verliest de organisatie de nieuwe medewerker ook weer snel.

Motivatie is het sleutelwoord

Het hebben van de juiste opleiding en de werkervaring alleen is niet voldoende. Motivatie is het sleutelwoord. Als organisaties niet voor de best passende sollicitant kiezen maar voor iemand die net op 75-80% van de functie eisen voldoet dan is deze sollicitant zeer dankbaar voor het vertrouwen dat er in hem of haar wordt gesteld. Hij of zij zal hiermee bij de start al meer gemotiveerd zijn dan iemand die het kunstje al vaker heeft later zien, en het werk eigenlijk helemaal niet zo leuk meer vindt en daarom wil vertrekken. De kans is groot dat deze medewerker dan maar gaat kijken of het gras elders groener is. Maar helaas, dat is vaak net zo bruin.

Wat je nu ziet is dat jongeren niet aan een baan komen, 40 plussers hebben het ook al heel moeilijk en wat er dan overblijft is tussen de 25 en 39 jaar die wel een redelijke kans maken op een nieuwe baan. Maar dan alleen als ze voldoen aan alle eisen! En dat is mijns inziens een  valkuil van werkgevers. Op deze manier wordt de vijver steeds kleiner om uit te vissen.

Risicovermijding

Het komt voort uit risicovermijding. Maar ondernemers zijn toch juist risiconemers? Waardoor ze kunnen groeien, stappen durven nemen die anderen niet aandurven? Geldt dat niet ook voor het aannemen van personeel? De stap durven wagen? Pak die kans en laat je verrassen!

0 reactie(s) op “Organisaties in de val”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.