Oudere werknemers moeten een stap terug doen

02/01/2007 Leestijd: 3 minuten

Om Nederlanders in ieder geval tot hun 65e aan het werk te houden, moet het mogelijk zijn dat ten eerste loon meer prestatieafhankelijk wordt. Daarnaast moet het mogelik worden om een werknemer een lagere functie te laten vervullen. Daarbij wordt de werknemer natuurlijk minder betaald.  Althans dat is het standpunt werkgeversorganisaties (MKB-Nederland, AWVN en VNO-NCW).

Moet demoveren ook een mogelijkheid worden?

Volgens de werkgevers moet het, naast het kunnen promoveren van mensen, het demoveren ook een mogelijkheid worden.  Voorheen was het alleen mogelijk om een werknemers in salaris te laten dalen indien die daar vrijwillig mee akkoord ging. Nu is dat echter anders. Het is namelijk mogelijk om het salaris te laten dalen en de pensioenopbouw voort te zetten op grond van het oude, hogere salaris.

Overigens strijkt dit idee, hoe kan het ook anders, in tegen de haren van de vakbonden. Volgens hen is demotie simpelweg niet bespreekbaar*. Maar vakbonden moeten zich ook beseffen dat het standaard tegen een deur schoppen niet leidt tot een oplossing. Overal gewoon nee op zeggen helpt ook niet. Investeren in meer scholing van de werknemer? Ik ken genoeg verhalen van oudere werknemers die zelf ook niet meer willen en wel prima zitten zo. Ze verdienen veel en hoeven niet meer zo nodig. Die moeten gestimuleerd worden.

Investeren in werknemers

Persoonlijk vind ik het helemaal geen slecht idee. Maar dan heb ik het alleen over het prestatiegedeelte in het loon en het mogelijk minder verdienen. Demoveren is niet slim want dat motiveert niet en levert een slecht image op. Er wordt al minder geïnvesteerd in oudere werknemers. Als je dan ook nog gaat demoveren laat je echt zien dat je werknemers je niet veel waard zijn. De generatie van nu wil juist zien dat een bedrijf wil investeren in personeel en dat men daar zijn/haar doelen kan bereiken. Op deze manier weet de jongere garde waar ze naar uit kunnen kijken.

Het minder betalen is niet raar. Iemand die ouder is heeft wellicht ook minder nodig om van te leven. De kinderen zijn vaak het huis uit. De hypotheeklasten zijn niet zo hoog meer en er is kans geweest om alvast het een en ander opzij te zetten. Prestatieloon is altijd een goede zaak. Een werknemer met prestatieloon is zelf verantwoordelijk voor wat er verdiend wordt. Goede zet, want dat motiveert. Een oudere werknemer die erg goed presteert verdient ook eerder recht op verdere scholing.

Jongere werknemers

Tegelijkertijd lees ik de berichten over angst bij werkgevers en de items die zij in de strijd gooien om de gunst van de werknemer te winnen. Ja, de jongere werknemer dus.
Ook voorspelde bestuursvoorzitter van het CWI dat werkgevers over vier maanden echt in paniek raken door de krapte op de arbeidsmarkt.

Waar zijn we dan mee bezig? Ik denk dat iedereen gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Bedrijven willen wel oudere werknemers in dienst nemen en houden, maar alleen als het echt niet anders kan. Ze kosten namelijk meer. Hoe dat aan te pakken?

Mijn oplossing

Een oudere werknemer kan je dus best iets minder gaan betalen en idd belonen bij prestatie. In plaats van een demotie kan je hem van functie laten veranderen. Wel eens gedacht aan een oudere werknemer die nieuwe werknemers inwerkt en begeleidt? Of wat te denken van een oud manager als carriere-coach.

* Deze link werkt helaas niet meer, verwijderd door redactie per 14-6-2016

0 reactie(s) op “Oudere werknemers moeten een stap terug doen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.