Ouderschapsverlof voor executives

08/03/2009 Leestijd: 2 minuten

“Rogier, we zouden het nogmaals hebben over mijn wens om straks na de geboorte van mijn dochter om de week 1 dag minder te willen werken… “

“Ja, dat klopt, maar Michael,  ik vind dat je dat niet kunt maken. Je zit in het group management en dan als Directeur geef je toch het voorbeeld?”

“Precies, ik geef daarmee het voorbeeld.”

“Maar dat gaat niet werken! Ik ken een voorbeeld van een beroepscollega van je – een vrouw – tot dat moment zeer succesvol bij H. Uiteindelijk heeft ze het veld moeten ruimen omdat dit niet werkbaar was.”

“Hoezo, niet werkbaar?”

“Haar collega’s planden de belangrijkste meetings op de dag dat zij er niet was. Dan werden de beslissingen genomen en dat ondermijnde natuurlijk haar positie. Hopeloos!”

“Oh, je bedoelt:  Het was best werkbaar, maar haar collega’s zorgden ervoor dat het niet werkbaar werd! Charming! En dit is jouw idee van goed leiderschap en een voorbeeld voor een organisatie hoe men met elkaar omgaat?”

“Ik zal je zeggen dat je collega G. inmiddels al heeft gezegd dat hij gewoon de beslissingen gaat nemen op de dag dat jij er niet bent…Hij vindt ouderschapsverlof voor watjes”

“Tja en watjes moet je opknopen… Ok, Het komt er dus er eigenlijk op aan welke principes en waarden jij er als CEO op nahoudt. Wil je het werkbaar maken, of tolereer en ondersteun je het rattengedrag van mijn collega om bewust de zaak te ondermijnen. Over welk voorbeeld gedrag heb jij het dan eigenlijk?

Luister.. Ik ben niet van plan te claimen dat ik recht heb op ouderschapsverlof. Zo wil ik niet insteken. De tijd die ik vraag is 1 dag in de 2 weken, waarbij ik mijn ATV al inrooster per maand. Het enige wat ik dus van je vraag is 1 extra dag per maand, die ik uiteraard zelf betaal.. Dus waar hebben we het eigenlijk over.. Maar belangrijker is dat je je realiseert waar jij zelf in deze kwestie staat, en welke keuze je maakt. Ik zou goed nadenken over welke boodschap je wilt afgeven. Het is een steen in de vijver en welke steen ga je gooien… Beide stenen hebben  een uitstralingseffect in dit bedrijf.  Ik wens je veel wijsheid toe…   Koffie?”

Waar gebeurd.

Dit artikel is geschreven door Richard Koopman

0 reactie(s) op “Ouderschapsverlof voor executives”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.