P&A-ers zijn niet zo sterk in mobiliteit?

14/05/2012 Leestijd: 2 minuten

Vierdejaars studenten Personeel & Arbeid kiezen voor zekerheid: in plaats van als ZZP’er hun geluk te beproeven, kiezen ze voor een vaste baan. Ze werken het liefst in bedrijven met een informele sfeer, waar ze affiniteit hebben met het geleverde product, of de geleverde dienst. Dat blijkt uit een onderzoek onder 253 P&A-studenten van 19 hogescholen. Het onderzoek richtte zich met name op de wensen en eisen van de studenten aan hun eerste functie.

Een van de opvallendste resultaten gaat over zekerheid:

Dat zekerheid erg belangrijk is, kwam tot uiting in de voorkeur van studenten om na de studie op basis van een vast contract bij een werkgever in dienst te willen treden. Bijna 75% van de respondenten sprak hier haar voorkeur voor uit. Slechts 4% van hen kozen voor meer flexibele vormen van arbeid.

Een ander resultaat plaatst P&A studenten in een heel ander licht dan andere HBO en WO afgestudeerden:

Opvallend is dat dit percentage ruim onder het landelijk gemiddelde ligt. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat circa 20% van alle pas afgestudeerde HBO en WO studenten als zelfstandige of op basis van een flexibel arbeidscontract werkt.”

Met andere woorden: P&A-ers zijn gemiddeld niet erg ondernemend; slechts 4% tegen 20% over de brede linie.

Uit onderzoek blijkt ook een samenhang met de aard van de werkzaamheden. Ervaring wordt als erg belangrijk gezien voor P&A-werk. Dit bleek overigens ook uit een recent interview van onze communitymanager met de HR Director van DAF.

Verbazend is dat de HR-professional die in zijn of haar functie vooral bezig zal gaan met het speerpunt verandering en het bevorderen van mobiliteit (in- en extern), hier zelf dus blijkbaar niet zo op gesteld is.

0 reactie(s) op “P&A-ers zijn niet zo sterk in mobiliteit?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.