Passie voor HR

24/08/2008 Leestijd: 3 minuten

Jaren geleden moest ik, voor het eerst, mijn manager vervangen tijdens een country management meeting.  We waren de afgelopen periode flink gegroeid dus hadden we een hoop nieuwe mensen rond lopen die nog niet bekend waren met onze bedrijfscultuur en manier van werken. Onze afdeling had een aantal integratie initiatieven ontwikkeld die ik mocht presenteren… ik kwam niet verder dan de eerste slide. Onmiddellijk werden er vragen gesteld over de kosten, de return on investment, hoeveel procent deze actie zou bijdragen tot het bedrijfsresultaat en of HR werkelijk dacht de business hier nu echt tijd voor had gezien de huidige werkdruk? Goede vragen allemaal maar ik had er geen antwoorden op.

HR mindset

Een leerzame eerste ervaring met het country management team. Ik voelde me een beetje gefrustreerd en ook een beetje boos op onszelf omdat we ons niet goed hadden voorbereid. We hadden teveel gedacht met een HR mindset en niet met een business mindset. Hoewel onze HR acties valide waren en zeker nodig, waren we niet in staat geweest dit duidelijke te maken. De volgende meetings waren we dat overigens wel :-).

De rol van HR

De management methodes en theorie heeft zich in de afgelopen honderd jaar sterk ontwikkeld (zie: The Management Century van Stuart Crainer) en dit zal naar alle waarschijnlijk nog wel even voortduren.

HR neemt daarin een steeds belangrijkere rol in en moet zich daarom steeds opnieuw uitvinden. Hoewel de HR afdeling in sommige bedrijven nog steeds een puur administratieve functie is, zijn er tal van bedrijven waarin HR als volwaardig business partner wordt gezien. In sommige markten is HR van grote strategisch waarde als het gaat om het binnen halen, en houden, van het absolute top talent. Ook zal HR in de toekomst oplossingen moeten bieden voor de toenemende vergrijzing. Ook op gebied van bedrijf cultuur en change management kan HR een cruciale rol spelen.

Vernieuwing

Ik houd van vernieuwing en constante verandering dus vind ik het persoonlijk geweldig om in een vakgebied te werken dat zich voortdurend moet ontwikkelen. Gegarandeerd nooit een saai moment en omdat je met mensen te maken hebt levert het altijd weer fantastische verhalen op.

Zo hoorde ik een keer een verhaal van iemand die met een NS dienstbroek aan op een sollicitatiegesprek verscheen. De recruiter keek daarvan een beetje vreemd op maar schonk er verder geen aandacht aan.  Het gesprek verliep normaal en op het einde van het gesprek vroeg de recruiter toch maar waarom hij een NS dienstbroek aanhad, hij werkte toch niet bij de NS?
De sollicitant vertelde dat hij met de trein was gekomen en dat hij tijdens de rit een kopje koffie had gekocht. Op een of andere manier had hij een beetje koffie gemorst op zijn broek wat een lelijke vlek opleverde. Omdat hij een goede indruk wilde maken besloot hij de vlek eruit te spoelen op de WC van de trein. Hij had zijn broek uitgetrokken en de koffie eruit gespoeld maar nu was zijn broek nat. Hij had bedacht om zijn broek uit het raampje te hangen zodat de rijwind zijn broek zou drogen. Dat had hij beter niet kunnen doen, weg broek. Enfin, hij stond dus in zijn onderbroek in de trein maar gelukkig was er een conducteur die zo aardig was hem te helpen en hem een reserve dienstbroek kon aanbieden.

Conclusie

Het leuke van ons vak is dat het altijd in beweging is en wanneer je met collega’s praat altijd leerzame of grappige anekdotes te horen krijgt. Als jij een leuk verhaal hebt dan wil ik die graag horen dus kijk ik uit naar jullie respons!

0 reactie(s) op “Passie voor HR”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.