Personal branding: must of hype?

24/12/2008 Leestijd: 4 minuten

Madonna is één van ’s werelds bekendste popdiva’s. Vijftig jaar, maar weet nog altijd te knallen op het podium. Regelmatig komt zij met een nieuwe look: deze wordt vaak gekopieerd door fans of andere celebrities.

Hoe belangrijk is het om een eigen imago te hebben? In de showbizz is het niet meer weg te denken: als celebrity moet je een imago hebben. Je hebt een voorbeeld functie en fans vinden jou leuk omdat jouw imago hen aanspreekt.

Is het tegenwoordig in de “gewone wereld” niet net zo belangrijk om een imago te hebben?

Één van de zeven trends die HRM op zijn kop zet is digitalisering. Dit biedt bedrijven de kans zich te profileren als goede werkgever, maar ook als verkoper van een geweldig product.
Daarnaast biedt het werknemers de kans zich te profileren op het web. Social Networks zijn een trend. Ook is het een trend voor werknemers om gevonden te worden: zij gaan niet langer op zoek naar baan, maar willen gevonden worden door die ene geweldige baan.

Waarom een personal brand?

Door een goed personal brand te hebben, ben je goed gepositioneerd op de arbeidsmarkt. Je laat door middel van jouw brand duidelijk zien wie je bent, wat je wil en wat je kunt. Dit kan leiden tot een leukere baan of wellicht tot jouw droombaan, omdat anderen nu duidelijk zien wie jij bent.

Het is belangrijk de perceptie te schetsen dat je de beste bent, zo word je namelijk ook de beste gevonden. Of je daadwerkelijk de beste bent is moeilijk te meten, het gaat om het beeld dat mensen bij jou hebben. Als je de positie van “beste” gecreëerd hebt, heb je vaak een sterkere positie binnen bijvoorbeeld jouw organisatie. Hierdoor kun je hogere eisen stellen, want je wordt beschouwd als expert. Te denken valt aan een hoger salaris, maar ook uitdagende nieuwe werkzaamheden, zoals het verzorgen van een presentatie.

Ook draagt jouw brand bij aan de mogelijkheden die jij op de arbeidsmarkt krijgt. Madonna is niet alleen zangeres; door haar sterke imago heeft kledingwinkel H&M haar gevraagd een reclame campagne te doen. Dit zorgt voor de nodige inkomsten voor Madonna: niet alleen door het modelleren, ook zal haar album verkoop stijgen, ze is immers weer in the picture.

Nadelen personal brand

Hokjes denken, wat ook gebeurt met een personal brand: anderen zullen er direct een mening over hebben en jou in een hokje plaatsen.

Een tweede nadeel is dat jij niet kunt beheersen wat mensen over jou publiceren. Een bekend voorbeeld hiervan is de New Yorkse Marketing professional Stephanie Fierman. Begin 2007 vond zij online, door zichzelf te Googlen, een negatieve blogpost over haar. Ze besloot deze te negeren. Later in 2007 kwam de blogpost bovenaan de Google zoekresultaten als je haar naam Googlede; dat was uiteraard slechte reclame voor haar en haar brand werd geruïneerd.

Must

Door een goede brand, beslis jij zelf in welk hokje jij geplaatst wordt. Neem daarom het heft in eigen hand en laat anderen niet bepalen wat jouw brand wordt.
Stephanie Fierman heeft haar slechte naam ook weten te zuiveren: ze is zelf actief geworden met haar brand op internet. Al na enige tijd stond de negatieve blogpost achteraan in de zoekresultaten van Google en werd haar brand wereldwijd bekend na haar succesverhaal tegen die negatieve blogpost.

Onderzoek

Uit recent onderzoek van Maaike Baartman naar personal branding is naar voren gekomen dat 63% van de Nederlandse Young Professionals niet bekend is met personal branding. Slechts 25% denkt dat het iets positiefs zou kunnen zijn.*

Naar mijn idee zijn sociale netwerken als Hyves en LinkedIn middelen om jezelf een positieve brand te geven. Internet is immers niet meer weg te denken uit onze samenleving en steeds meer werkgevers gebruiken Google en sociale netwerken om kandidaten te werven en om meer informatie te vinden over kandidaten.
Je wil toch niet dat jouw toekomstige werkgever op internet ziet dat jij je vorige werkgever op Hyves afzeikt? Of dat je regelmatig gaat stappen en je de volgende dag ziek meldt op je werk?

Slot

Iedereen heeft karakteristieke eigenschappen, talenten en een uitstraling. Daarnaast hebben mensen een mening over anderen. Dat gecombineerd maakt dat iedereen een merk heeft. Het is echter de vraag wat jij doet met dat merk.

Personal branding is een must: je bepaalt tegenwoordig zelf je loopbaan en de nadruk komt steeds meer te liggen op talenten die je hebt en waar jouw ambities liggen. Het is belangrijk dat je jezelf goed kent en dat je jezelf weet te profileren ofwel te verkopen.
Dit gaat goed samen met het creëren van een personal brand. Wel is het belangrijk dat je dit personal brand in de praktijk ook weet te realiseren.

* Bron: “Personal Branding”; afstudeerscriptie Maaike Baartman; student Hogere Europese Beroepen Opleiding (met als specialisatie Communicatie Management) aan de Haagse Hogeschool

0 reactie(s) op “Personal branding: must of hype?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.