Personeelsplanning nu belangrijker dan ooit

29/10/2009 Leestijd: 1 minuten

In deze tijd van economische onzekerheid en een somber vooruitzicht naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn werkgevers al snel geneigd vooral te kijken naar de bedrijfseconomische resultaten van het moment. Op zich terecht om daaraan veel aandacht te besteden. Er komt echter wel binnen afzienbare tijd een ommekeer in de huidige situatie. De werkgever die daarop is voorbereid, zal dan “spekkoper” zijn. Personeelsplanning voor de middenlange termijn (3 jaar) en lange termijn (5 jaar) is daartoe een van de belangrijkste instrumenten.

Ontwikkeling

In combinatie met een gedegen bedrijfsplan op basis van een goed uitgedachte product-markt-combinatie kunnen werkgevers nu al bepalen hoeveel en welke medewerkers er dan binnen de organisatie nodig zijn. Nu al kan op basis daarvan worden vastgesteld over welke talenten en competenties de huidige medewerkers beschikken en hoe daarin tot verdere ontwikkeling kan worden gekomen; bijvoorbeeld door opleiding, training of coaching. Daarop volgend ontstaat een duidelijk beeld van medewerkers die je op middenlange- en lange termijn extern dient te werven. Ook van deze groep kan op voorhand al worden ingeschat over welke talenten en competenties zij dienen te beschikken.

Vooruit denken

Het klinkt wellicht onwaarschijnlijk nu al bezig te zijn met deze materie. Toch is dit wel een essentieel aspect van het ondernemen. Want de werkgever die wacht tot de economie werkelijk is aangetrokken, heeft het nakijken ten opzichte van werkgevers die wel al vooruit gedacht en gehandeld hebben.

Werkgevers die voorbereid willen zijn op de economisch betere toekomst gaan nu al hun blauwdrukken uitwerken. Op die manier kunnen zij direct kunnen handelen wanneer de tijd rijp is.

0 reactie(s) op “Personeelsplanning nu belangrijker dan ooit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.