Personeelsplanning

05/10/2007 Leestijd: 2 minuten

We denken dat talent management een modern instrument is. Diverse instrumenten zoals personeelsplanning, coaching en job rotation werden echter voor het eerst al toegepast in de jaren ’50. Deze insturmenten raakten in de vergetelheid toen in de jaren ’70 de oliecrisis alle strategische plannen in het water liet vallen. Plannen die allemaal uitgingen van 6 procent (of meer) groei.

Je hebt niet elke strategie compleet onder controle

Strategieën van bedrijven en organisatie kunnen niet voorkomen dat er incidenten zijn waardoor een strategie, zeker een strategie voor de lange termijn, in één keer met het grof huisvuil naar buiten kan. Bijvoorbeeld, 9-11 zette de hele wereldeconomie in een paar uur totaal op zijn kop. Evenals het simpelweg dichtdraaien van een oliekraan in de jaren ’70.

De eerste Golfoorlog zorgde ervoor dat Bavaria van een B merk met een slecht imago ineens een A merk van hoge klasse werd. En één optreden van Joep van het Heck zorgde ervoor dat Buckler van de markt verdween. Allemaal zaken die een bedrijf niet kan sturen of regisseren, laat staan er een strategie op af te stemmen.
Maar snelle groei vraagt meer managers, meer talent en instorten van een markt zorgt voor een overschot aan opgeleid potentieel met alle gevolgen van dien.

Hoe pas je je aan op een veranderende wereld?

Is de wereld turbulenter? Wie weet. Wel is het zo dat informatie vele malen beter beschikbaar is dan enkele decennia terug, dat nieuws met de snelheid van het licht de wereld rond gaat en dat er van locale markten nauwelijks nog sprake is. De beter geïnformeerde wereldburger kan alles wat hij begeert ergens gaan kopen. Door de andere rol van de consument kan een product van de een op de andere dag van een winkeldochter een best seller worden en omgekeerd.

Het is dus de vraag wat je als organisatie moet doen. Zorgen dat je vermogen om te reageren optimaal is of blijven hangen aan een lange termijn planning?
Hoe ga je om met personeelsplanning, het trainen van een potential kost vaak meerdere jaren en in die tijd kan de wereld zes keer veranderd zijn.

Conclusie

De conclusie is eigenlijk simpel, de bestaande modellen werken niet meer. We moeten dus op zoek naar nieuwe modellen.

In komende blogs zal aan nieuwe modellen aandacht worden besteedt.

0 reactie(s) op “Personeelsplanning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.