Personeelzaken overbodig?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Personeelszaken is een overbodige afdeling die het beste afgeschaft kan worden. Dit meldt Zibb op basis van de woorden van Erik Overdick, technisch directeur bij de Oris Groep. “De toegevoegde waarde van deze afdeling is na dertig jaar nog steeds niet aangetoond,” zegt hij. Overdick denkt dat het beter is als het personeelsbeleid door de werknemers zelf wordt uitgevoerd, met het afdelingshoofd als eindverantwoordelijke.
(managers on line 3-8-2007)

Uiteraard heeft de heer Overdick groot gelijk. Als de afdeling PZ er al 30 jaar niet in is geslaagd zijn  toegevoegde waarde te bewijzen, dan is die er ook niet.
Overdick meent dat het personeelsbeleid best door de leidinggevers kan worden uitgevoerd. Die moet toch de beoordelingen al doen en dan kan er best een beetje beleid bij.
De administratie kan dan weer het beste door de boekhouding worden gedaan.

Het grote probleem bij Overdick en daarmee de Oris groep is dat het top-management geen flauw idee heeft wat HRM eigenlijk is. Het managen van de Human Resources, de productiefactor kapitaal, is heel wat meer dan enkel personeelbeheer en de primaire personeelszorg. Hij is daarin echt niet de enige, in veel organisaties heeft het management geen flauw idee wat een P-afdeling eigenlijk zou moeten doen. Het is niet alleen een gebrek aan visie van het management, maar meer nog een gebrek aan professionaliteit van de P-boeren in die organisaties.
En eerlijk is eerlijk, laat deze organisaties hun P-afdeling maar opdoeken, wegdoen, uit het organogram strepen.

Als alternatief kan men ook een HR professional in dient nemen, zo eentje die weet dat organisaties alleen maar kunnen ontwikkelen als de medewerkers zich ontwikkelen. Zo een die weet dat flexibele medewerkers zich sneller aanpassen aan een veranderende omgeving. Zo een die het management ervan weet te overtuigen dat groei, succes, continuïteit, performance, alleen maar kan ontstaan als de medewerkers competent zijn, gemotiveerd zijn, commitment hebben met de organisatie.

Die HR managers zijn er, je moet er naar zoeken, zeker, ze zijn niet goedkoop, dat is ook zeker, maar ze hebben een geweldige toegevoegde waarde. Meer dan een boekhouder die een database bijhoudt. Of een manager die P alleen maar aankijkt op hire and fire.

0 reactie(s) op “Personeelzaken overbodig?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.