Persoonlijk leiderschap: mijn online leerreis

30/03/2020 Leestijd: 6 minuten

Het coronavirus zet voor iedereen vanzelfsprekendheden op een helling. Niets is meer zeker en het is vooral leven met de dag. Niet te ver vooruit kijken, want morgen kan alles weer anders zijn. Ik doe mijn best om mijn agenda op een andere manier in te richten, stel nieuwe doelen en probeer positief en in beweging te blijven. Het is een bijzondere situatie waarin je wordt uitgedaagd om jezelf staande te houden en te zorgen voor vitaliteit en mentale veerkracht.

Bizarre tijden

Voor sommige werknemers vallen ineens werkzaamheden weg, professionals zoals docenten hebben geen fysiek contact meer met leerlingen en moeten versneld via het opstellen van online lessen zorgen dat het onderwijs doorgaat. Voor ondernemers betekent het inspelen op het verlies van inkomsten en het met pijn in het hart zien verdwijnen van business. ZZP’ers moeten accepteren dat opdrachten waar ze zo hard voor gewerkt hebben, stil worden gezet of worden uitgesteld.

Ineens worden we allemaal geconfronteerd met het feit dat we niet kunnen doen wat we zo gewend waren. Plannen moeten worden herzien en prioriteiten worden anders. Het voelt soms alsof je in de ‘reset’ stand staat. En voor mensen in vitale beroepen wordt nog meer dan normaal een grote fysieke en mentale inspanning gevraagd. Ze staan onder hoge druk, moeten presteren en doen soms zelfs traumatische ervaringen op.

Persoonlijk leiderschap in tijden van crisis

De laatste tijd heb ik veel boeken gelezen over ‘persoonlijk leiderschap’. Ook nu heeft het onderwerp mijn interesse. Omdat ik via mijn werkgever Expand de mogelijkheid heb om een online opleiding te volgen, heb ik de afgelopen dagen via New Heroes ingelogd. Ik schrijf een kort stukje over persoonlijk leiderschap in relatie tot het omgaan met de huidige situatie omtrent het coronavirus. Misschien zet het je aan het denken en wil jij ook delen op welke manier jij in deze crisissituatie jouw tijd en energie effectief probeert te besteden.

Wat is persoonlijke leiderschap?

Persoonlijk leiderschap wordt in de online leerreis als volgt omschreven: persoonlijk leiderschap is leidinggeven aan jezelf. Met andere woorden: jij hebt de regie over wat je gaat doen en wanneer. Je volgt je eigen pad, het pad dat bij jou past. Dat aansluit bij jouw talenten, drijfveren, waarden en normen. Dat jou gaat brengen waar jij wil zijn.

Persoonlijk leiderschap begint met het kennen van jezelf. Waar ben je goed in? Waar word je blij van? Wat zijn je valkuilen? Waar kom jij je bed voor uit? Als jij weet wie jij bent en hoe jij in elkaar steekt, kan je dat ook inzetten om leiding te geven aan jezelf. Deze vragen triggerde mij om dit blog te schrijven.

Wat betekent persoonlijk leiderschap in een fase van crisis?

Wat betekent persoonlijk leiderschap in een situatie waarin we door corona gedwongen worden om de eigen agenda te herzien en opnieuw in te delen? Deze vraag maakt mij nieuwsgierig.

Mijn visie

Toen het steeds duidelijker werd dat het virus voor problemen ging zorgen werd ik even stil. In eerste instantie was ik bezig was met de gezondheid van mijn ouders die de 80 inmiddels gepasseerd zijn. Daarna dacht ik aan de gezondheid van andere dierbaren; mijn gezin, familie en vervolgens aan de gezondheid van mijzelf. Ik probeer geen beren op de weg te zien en niet te veel te piekeren over dingen die mogelijk kunnen gebeuren en een negatieve impact hebben op mijn leven.

Ik probeer mijn aandacht te richten op datgene wat ik kan beïnvloeden en datgene wat mij energie geeft. Ik ontdek dat ik het vervelend vind om steeds op de rem te moeten staan, het gehinderd worden in de dingen die ik zo graag doe. Ineens voel ik mij afhankelijk en ervaar ik minder vrijheid van handelen, iets wat ik juist zo enorm waardeer.

Ik krijg het gevoel dat mij steeds meer in de weg wordt gelegd. Ineens wordt nog duidelijker dat ik van nature graag met mensen in contact ben, veel dingen onderneem en ook ontzettend veel lol haal uit het coachen en begeleiden van professionals. Ook het ontmoeten van HR professionals die een andere baan of project zoeken staat nu op een lager pitje.

Hoewel ik veel zaken via de digitale kanalen kan voortzetten, mis ik het persoonlijke contact, de echte verbinding en de interactie met mensen. Ik vind het wel mooi is om de saamhorigheid te ervaren en te merken dat collega’s ook op afstand betrokken blijven. Ook de creativiteit en energie die in ons team aanwezig is en het verantwoordelijkheidsgevoel dat iedereen laat zien om talenten te blijven inzetten, maar nu op een andere manier. Expand draait op volle kracht door en zo hoort het ook.

Mijn leerreis via New Heroes

Ik ben bezig met de online leerreis persoonlijk leiderschap. Investeren in jezelf wordt binnen Expand gestimuleerd. Zo kun je ook in mindere tijden zorgen dat je jezelf prikkelt en in mentaal in beweging blijft. Ik vertaal persoonlijk leiderschap in deze fase ook als de leiding nemen over je leven; zowel privé als op het werk. Bewust keuzes maken en zorgen dat de ‘ellende’ niet met je aan de loop gaat. Met beide benen op de grond blijven staan. Zorgen dat je binnen de kaders en regels van de overheid kiest om je op een passende manier nuttig te maken voor je werkgever en voor de mensen om je heen. Denken in mogelijkheden in plaats van denken in problemen.

Team Expand

Binnen het team van Expand zijn we vrijwel direct overgeschakeld op overleggen via Skype en is iedereen gevraagd zelf een plan te maken waarmee de tijd en energie kan worden besteed aan werkzaamheden die straks weer gaan bijdragen aan onze business.

Zo’n plan maken vraagt een moment van zelfreflectie, afstemming met elkaar en je inleven in datgene wat je NU kunt doen, zodat we daar straks in betere tijden de vruchten van kunnen plukken. Ook zelfkennis en weten wat je nodig hebt om in balans te blijven, vragen een positieve kritische blik naar zowel je talenten als valkuilen. Zelfkennis wat betreft het omgaan met emoties en negatieve gedachten. Juist in deze tijd is het belangrijk dat je de regie houdt over je leven.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Gelukkig ben ik van nature een optimist, neem ik graag het heft in eigen hand en ben ik gek op boeken lezen, koken, cursussen volgen en geniet ik enorm van sporten in de buitenlucht. Nu mijn studerende dochters weer tijdelijk thuis zijn, loop ik regelmatig met hen in het bos, doen we af en toe een bordspel en praten we gezellig bij. Er zijn in slechte tijden ook altijd mooie momenten. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ik focus mij de komende tijd op de dingen die er zijn en wel goed gaan. Dit is voor mij ook persoonlijk leiderschap.

Ik ben erg benieuwd hoe jij je persoonlijk leiderschap laat zien in deze bizarre tijden. Wat leer jij in deze periode over jezelf? Maak er het beste van!

0 reactie(s) op “Persoonlijk leiderschap: mijn online leerreis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.