Pre vakantiestress

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Je kent dat wel. Je zit een week voor je vakantie te foeteren op alles dat binnenkomt: “Natuurlijk, dat kan er ook nog wel even bij!”, als er een vraag bij je binnen komt om iets aan te leveren. Je weet zelf dat het een terechte vraag is. Maar gezien je ‘to do list’ die je af wilt hebben voordat je drie weken je korte broek aan hebt, voelt deze vraag als een loden last. De stoom komt uit je oren, het stressniveau klotst tegen de plinten…

Vakantie hoort ontspannend te zijn, toch? We gaan massaal met z’n allen op vakantie om te ontspannen, het werk en alle verplichtingen even los te laten en we moeten ons ook nog opladen voor het aankomende jaar. Als ik er zo over nadenk veroorzaakt op vakantie gaan haast meer verplichtingen en stress dan gewoon doorgaan met de gebruikelijke werkzaamheden. Hoe kan het dat we gestresst worden van iets dat ons eigenlijk zou moeten ontstressen?

Het is heerlijk en belangrijk, vakantie. En toch voelen we ons elke keer gestraft in de periode voor en na de vakantie. Er zijn tips om je ontspannen op vakantie te laten gaan, zoals:

Nee zeggen
Ook vlak voor je vakantie moeten er projecten gedaan worden en komen er net zo hard spoedklussen tussendoor. Dit keer ben jij het echter niet die het oplost. Geef prioriteit aan de dingen die jij zelf nog graag wil doen in plaats van de dingen die anderen graag van je willen.

Out of office, twee dagen eerder graag
Soms lijkt mail niet op te houden. Als je je out of office twee dagen eerder inschakelt heb je twee dagen wat meer rust om alles bij te werken. Je kunt in je out of office ook zetten dat je twee dagen later terugkomt. Je hebt dan ook weer twee dagen extra om de mail die tijdens je vakantie is binnengekomen rustig te verwerken.

Schrijf het van je af
Maak voor jezelf en voor je collega’s een overdrachtsdocumentje waarin je per project alle gedachten opschrijft. Door het op te schrijven verdwijnen deze gedachten uit je hoofd!

En ja, ik weet het. Het is makkelijk gezegd. Zelf worstel ik vaak genoeg om deze tips tot uitvoer te brengen en daadwerkelijk ontspannen. En toch ga ik graag het avontuur weer aan dat vakantie heet. Veel plezier!

0 reactie(s) op “Pre vakantiestress”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.