Productief werken doe je zo – 6 tips

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

Productief werken voelt prettig. Je hebt een beter gevoel over jezelf en je voelt je nuttig over je werkdag. Je komt steeds dichter bij het realiseren van je doelen. Met deze 6 tips word je vandaag nog productiever!

1. Volg niet de kudde

Als iets altijd heel goed voor je werkt, zoals rechtop lopen of kleding dragen, houd het dan vooral zo. Iets op een andere manier doen is alleen beter als het doeltreffender of leuker is.

Maar andersom gaat het vaak de mist in, als iets niet werkt blijven mensen het vaak volhouden. Denk aan situaties in je gezin of op je werk, zijn er problemen die iedereen of jij altijd op een bepaalde manier interpreteert en oplost zonder dat dat veel resultaat heeft?

Dan is het moment aangebroken om aan jezelf te vragen: ‘Wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde zou doen?’. Iets dat niet werkt moet je niet blijven doen. Werk niet harder als slimmer werken de oplossing is.

2. Houd afwisseling tussen werk en ontspanning

Je kan niet acht uur achter elkaar werken, je volle concentratie vasthouden en super productief blijven, dat is een sprookje.

Voor iedereen zal het een tikje verschillend zijn maar ik denk dat bij de gemiddelde mens na drie uur intensief studeren of werken je talent, mentale uithoudingsvermogen en interesse op zijn einde is.

Het afwisselen van momenten van werk/studie en rust is noodzakelijk om goed te kunnen functioneren en productief te blijven.

Houd hier rekening mee in je planning. Door alleen te werken als je op je doeltreffendst bent, wordt je leven zowel productiever als leuker.

3. Verwijder stress uit je leven en voeg eustress toe

Eustress is stress die gezond is en die een prikkel vormt tot verdere groei. Voorbeelden van eustress zijn: mensen tegen wie je opkijkt en die je helpen grenzen te verleggen en je stimuleren, fysieke training die je conditie verbeterd en zorgt dat je lekkerder in je vel zit en andere dingen die je comfort zone vergroten.

4. Stel een aantal vragen aan jezelf

  • In hoeverre heeft ‘realistisch zijn’ of ‘je verantwoordelijk gedragen’ ertoe geleid dat je NIET het leven leidt dat je graag zou willen?
  • In hoeverre heeft ‘doen wat je nu eenmaal moet doen’ geleid tot minder plezier of spijt omdat je niet iets anders gedaan hebt?
  • Wat zou er gebeuren als je niet meer de massa volgt en juist het tegenovergestelde gaat doen? Wat offer je op als je nog vijf of tien jaar zo doorgaat?

5. Haal belangrijk en onbelangrijke dingen niet door elkaar

Onthoudt de volgende dingen:

  • Iets onbelangrijks goed doen betekent niet dat het belangrijk wordt.
  • Een taak wordt niet belangrijker naarmate je er meer tijd in stopt.
  • Als iets veel werk is geweest hoeft het nog niet de moeite waard te zijn.

6. Ruim je werkplek op

Als je bureau één grote chaos is van: papieren, pennen, glazen, rekenmachine, theezakjes, boeken, laptop en wat dan ook, werkt dit gewoon niet lekker.

Naast je bureau is het ook belangrijk dat je kantoor opgeruimd is en niet te vergeten het bureaublad van je laptop.

Verwijder dingen die afleiden dus zet je gsm en eventuele meldingen van je computer op stil.

Zet een flesje drinken of een thermoskan thee op je bureau zodat je niet weg hoeft om drinken te halen. Bereid je lunch voor zodat ook dat geen extra tijd kost.

Extra tip

Oké, stiekem nog een tip. Omdat het kan!

Maak af waar je aan begint. Ik denk dat we het allemaal wel kennen: het moment dat je een nieuw idee hebt en je de energie door je lijf voelt stromen. Dit wordt het helemaal! Je begint direct en ziet de toekomst zonnig tegemoet. En dan komt de eerste tegenslag…

Er is iets wat niet meteen lukt, spontaan wordt je idee minder leuk en je goede energie slaat om in neerslachtigheid. Langzaam of misschien abrupt stop je je met het werken aan je idee. Totdat je weer een keer een nieuw idee hebt en het proces hetzelfde is. Als je om je heen kijkt “liggen” er dan allemaal onafgemaakte ideeën om je heen?

0 reactie(s) op “Productief werken doe je zo – 6 tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.