Hoe je je professionaliteit vergroot met out of the box denken

07/12/2018 Leestijd: 3 minuten

Daar gaan we weer. Net gewend aan die nieuwe manier van werken, staat de volgende verandering alweer op stapel. Vandaag de dag is er geen tijd voor stilstaan. Verandering is het enige constante in een organisatie. Dit vraagt nogal wat van de veranderingsbereidheid van medewerkers.

Het nieuwe modewoord ‘agile’

Werkgevers zijn continu op zoek naar hoe het beter kan, hoe te blijven groeien en hoe hun medewerkers daaraan kunnen bijdragen. Als je graag in je comfortzone blijft, dan wordt het je toch verdomd moeilijk gemaakt. Het nieuwe modewoord ‘agile’ is dan ook niet meer weg te denken. Organisaties willen meer agililty. Medewerkers dienen over een bepaalde mate van veranderingsbereidheid te beschikken en mee te bewegen met de ontwikkelingen van de organisatie en de markt. Maar niet alleen voor de organisatie is dit gunstig. Ook aan je eigen ontwikkeling kan dit veel bijdragen. Lerend vermogen en creativiteit zijn kwaliteiten die iemand verder kunnen brengen in de moderne, werkende wereld waar alles en iedereen continu in beweging is.

Hoe doorbreek je onbewuste patronen?

Van ons gedrag is 95% onbewust en automatisch. Mensen zijn geprogrammeerd om te handelen vanuit gewoontes. Dit zijn ingesleten handelingen die men onbewust uitvoert. In je comfortzone blijven is de remmende factor van verandering. Als je wil groeien, dan is het dus beter om dit tegen te gaan. Dit vraagt om denken buiten de kaders. Maar hoe doe je dat? En hoe doorbreek je onbewuste patronen?

Neem risico’s in je werk

Groeien doe je door uit je eigen veilige omgeving of comfortzone te stappen. Soms moet je risico’s nemen om te zien tot waartoe je allemaal in staat bent. Dit kan eng en spannend zijn, maar laat dit je niet weerhouden te doen wat belangrijk voor je is en hetgeen dat jou verder kan brengen in je leerproces. Nu zeg ik niet dat als je hoogtevrees hebt, je er goed aan doet om te gaan parachutespringen. Out of the box denken zit al in kleine dingen. Geef die bedrijfspresentatie eens op een interactieve manier, in plaats van dat je alleen zelf het woord doet en de onderwerpen puntsgewijs afloopt. Of vraag aan je leidinggevende of er een taak is die jij zou kunnen uitvoeren, of een project waaraan je kunt deelnemen.

Oefen ook buiten je werk

Maar ook buiten je werk kun je hiermee oefenen. Loop eens een andere route tijdens het hardlopen en let op de nieuwe omgeving, of kies voor een ander merk als je in de supermarkt staat. Waarom? Buiten je comfortzone stappen maakt je alert, je registreert nieuwe prikkels en je hersenen worden geactiveerd om deze nieuwe prikkels te verwerken. Door nieuwe indrukken, kun je je hersenen als het ware trainen. Dit voorkomt dat je hersenen blijven reageren uit automatisme, en op sluimerstand staan. Hierdoor belet je jezelf de kans om nieuwe inzichten en ervaringen op te doen die je leven verrijken en waardoor je jezelf ontwikkelt.

Als een vliegwiel

Het is moeilijk om uit je comfortzone te stappen maar het kan veel opleveren. Met out of the box denken kun je je professionele persoonlijkheid vergroten. Het zal ook niet altijd positief uitvallen, maar dan ben je wel een ervaring rijker en je weet steeds beter wat bij je past. De ervaringen die wel positief uitpakken, werken als een vliegwiel naar meer proactieve, ondernemende en leergierige medewerkers die de organisatie succesvoller maken en open staan voor veranderingen.

0 reactie(s) op “Hoe je je professionaliteit vergroot met out of the box denken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.