Rasmussen vecht na ‘overwinning’ door tegen schorsing

04/07/2008 Leestijd: 2 minuten

Gisteren is door de Utrechtse kantonrechter uitspraak gedaan in het door wielrenner Michael Rasmussen aangespannen kort geding tegen zijn voormalige werkgever, de Rabobank. Het ontslag an sich is door de rechter als terecht bestempeld, maar ontslag op staande voet had niet gemogen. Rabobank moet Rasmussen daarom bijna 700.000 euro betalen.

Wat gebeurde er?

Tijdens de Tour de France van vorig jaar werd Rasmussen op staande voet ontslagen, en werd per direct uit de ploeg gezet. Rasmussen had grote kans op de tourwinst. De reden van ontslag was dat de Deense wielrenner in Italië bleek te zijn, terwijl hij volgens officiële stukken op dat moment in Mexico zou moeten verblijven. Volgens Rasmussen was de ploegleiding echter wel degelijk op de hoogte van zijn verblijfplaats. Rasmussen eiste een schadevergoeding van 5,5 miljoen euro voor gederfde inkomsten.

Uitspraak

De kantonrechter oordeelde dat ontslag op staande voet niet terecht was. Van ontslag op staande voet kan alleen sprake zijn als de werknemer direct na het bekend worden van de feiten waarop het ontslag is gebaseerd door de werkgever wordt ontslagen. Volgens de rechter had de ploegleiding al eerder kunnen weten dat de opgave van Rasmussen over zijn verblijfplaats niet klopte (bijvoorbeeld omdat Erik Breukink Rasmussen op 6 juni 2007 in Italië heeft ontmoet). Dit was begin juli al bekend, maar het ontslag op staande voet is niet direct daarna gegeven.

De rechter oordeelde dat de Rabobank bij het ontslag rekening had moeten houden met twee maanden opzegtermijn. Rasmussen heeft daarom nog recht op twee maandsalarissen, en een bonus van 400.000 euro waarop de wielrenner contractueel recht had als hij de Tour had gewonnen. Met de vergoeding voor buitengerechtelijke kosten komt het bedrag dat Rasmussen ontvangt in totaal op 665.000 euro.

Partijen zullen zich nog beraden of ze in hoger beroep zullen gaan.

Aanvechten schorsing

Afgelopen dinsdag kreeg Rasmussen een schorsing, met de duur van twee jaar, opgelegd van de wielerbond van Monaco. Deze schorsing kreeg hij opgelegd omdat hij de internationale wielrenunie (UCI) heeft misleid.

Nu Rasmussen de ‘overwinning’ van het aanvechten van zijn ontslag op staande voet binnen heeft, heeft Rasmussen aangekondigd zijn schorsing aan te vechten en naar het Internationaal Sporttribunaal (CAS) te stappen.

Na zijn ontslag van vorig jaar juli zit Rasmussen al even zonder ploeg. Door de opgelegde schorsing zou Rasmussen pas weer op 25 juli 2009 mogen koersen.

0 reactie(s) op “Rasmussen vecht na ‘overwinning’ door tegen schorsing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.