Recruiters: wie bezit jullie LinkedIn contacten?

06/06/2016 Leestijd: 2 minuten

Voor recruiters een interessant vraag – wie is er eigenaar van je LinkedIn contacten. Tijdens je dienstverband bij een opdrachtgever bouw je een flink netwerk op. Je hebt natuurlijk een concurrentiebeding en mag niet zomaar aan de slag voor de opdrachtgevers die je hebt leren kennen terwijl je in dienst bent. Maar hoe zit het met je LinkedIn contacten? Deze vormen een zeer waardevolle database aan kandidaten (en potentieel opdrachtgevers) en die database is ook nog eens tot stand gekomen ‘in de tijd van je werkgever’. Wie is er dan eigenaar van je contacten? Zijn daar duidelijke afspraken over gemaakt?

Recruiters, wie bezit jullie LinkedIn contacten? Linkedin logo

Eerdere case waar de werkgever het recht op de contacten kreeg

In 2013 was er een case in Engeland waar een werkgever (waarschijnlijk voor het eerst) in het gelijk werd gesteld en het bedrijf het recht kreeg om de contacten van een LinkedIn profiel te behouden. Zie het artikel voor de details van de case en ook de positie van de rechtbank in deze / tips wanneer je in de rechtbank sterker staat in een vergelijkbare case in Engeland.

(Hoe) is dit bij jullie geregeld?

Als recruiter is je netwerk een van je belangrijkste facetten. Sinds LinkedIn is het zo dat er een soort door-anderen-overneembare weergave van je netwerk bestaat – een die een werkgever dus kan overnemen. Lang niet alle organisaties hebben hier duidelijke afspraken over gemaakt en zouden in principe in een nare discussie of zelfs rechtzaak kunnen komen. (Hoe) is dit in jouw opdracht of organisatie geregeld?

0 reactie(s) op “Recruiters: wie bezit jullie LinkedIn contacten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.