Recruitment: First Contact

24/07/2008 Leestijd: 3 minuten

Recent was Star Trek: First Contact op tv. De hele film leidt naar, de naam voorspelt het al, het eerste contact tussen een buitenaards wezen en de mensheid. Het buitenaardse wezen, begroet een aardse professor door zijn vingers op een karakteristieke wijze te spreiden, een groet die vreemd is voor de professor. En zo gaat het vaak ook in online recruitment. De vergelijking tussen aliens en recruiters lijkt wat ver te gaan, maar wanneer er geen sprake is van een introductie via een bekende, is degene die contact op neemt een vreemde in het leven/netwerk van de andere persoon. En deze vreemde dient de ander op een respectvolle manier te benaderen. Het probleem is dat dit bijna nooit gebeurt.

Hoe het niet moet

Een goed voorbeeld, hoewel niet Nederlands, zijn de inmiddels 500 LinkedIn uitnodigingen waar ik eerder over schreef. Tot nu toe heb ik zo’n 200 uitnodigingen gelezen en minimaal 90% weggegooid. Waarom? De meesten bevatten slechts de standaard LinkedIn zin, iets als “i’d like to add you to my contact list”. Nou, ik niet. Waarom niet? Ik weet niet waarom je interessant bent! In het begin deed ik moeite om elk profiel even te bekijken, maar met 500 mails kost dat tijd. Dus las ik alleen de mail. En dan wordt de standaard zin meteen geschrapt. Standaard zijn valt duidelijk onder “hoe het niet moet”.

Hoe het wel moet!

Ongetwijfeld zijn er al talloze blogposts besteed aan hoe het wel moet. Helaas is het nog niet helemaal doorgedrongen. Hopelijk kan ik daar mijn steentje aan bijdragen, want bovenstaande gaat nog steeds net zo goed op voor de Nederlandse recruitmentscene.

In het kort, wees:
Persoonlijk, zet iemands naam boven het bericht!
Duidelijk: waarom neem je contact op?
Informatief: wie ben je, waarom zou je interessant zijn?
Bondig, je wilt in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk zeggen.

Het is dus helemaal prima om een standaard bericht te hebben. Sla hem desnoods op in een apart mapje. Als je standaard mail maar aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Dat iemands naam automatisch in je bericht komt is mooi meegenomen. En gebruik een standaard bericht niet te pas en te onpas. Zeker vacatures vereisen een voor die vacature specifieke benadering.

Een voorbeeld

En ja, het kan bondig. Een van de mooiste berichten, waar ik met plezier op in ben gegaan, besloeg slechts 4 regels. Dat kwam neer op:

Chris, hi!

My name is (…), i work as a recruiter at (…). I’m working on my international network to further my ideas about online recruitment and i would like to exchange visions with people around the globe. I found your contact information via a referral by Dave Mendoza.

Thank you for your time,
(…)

Kort, duidelijk, persoonlijk en informatief. En allemaal in 4 regels. Dat is toch veel leuker om te krijgen dan het standaard bericht? En de enige extra moeite is het kopiëren van je bericht.

Speciaal voor recruiters!

Wanneer je iemand benadert voor een vacature zul je iets uitgebreider moeten zijn. De reden voor contactopname zou dan bijvoorbeeld kunnen bevatten waarom je denkt dat de vacature voor die persoon interessant is. Maar ook zo’n bericht kan kort! Je kunt vragen of hij of zij interesse heeft en of je haar mag bellen (voor meer informatie), waarbij je uiteraard ook je eigen nummer geeft. Zo geef je iemand de ruimte (pun intended) wanneer je van buitenaf in zijn of haar wereld komt. De wil om een nieuwe frontier aan te gaan moet tenslotte uit de persoon zelf komen.

0 reactie(s) op “Recruitment: First Contact”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.