Reorganiseren moeten we nog leren

07/04/2021 Leestijd: 2 minuten

Na ruim twaalf maanden voorbereiding, wordt het begin februari dan eindelijk bekend gemaakt: we gaan reorganiseren. Iedereen ontvangt een mail en ook op het intranet staat een grote, niet te missen publicatie. Voor de digibeten (en dwarsliggers) ook nog wat hardcopy versies, dan zal het vast goed zijn. Toch?

Te lezen valt dat er een wereldwijde impact is, ongeveer 800 banen verdwijnen als gevolg van centralisering. Daarentegen worden er ook 400 nieuwe gecreëerd, maar zo ver heeft vrijwel niemand doorgelezen. Bovendien is men de reorganisatie van 2 jaar geleden nog niet vergeten. Onrust ‘all over the place’ dus.

Geïnitieerd door het moederbedrijf, mét impact in Nederland. Weliswaar in beperkt aantal, maar ook bij de lokale BV wordt een aantal boventallig verklaard. Pas per 31 december 2021, maar de onzekerheid onder de geïmpacteerden jeukt.

Vrijwillige vertrekregeling

Daags na de bekendmaking publiceert men de vrijwillige vertrekregeling voor diegene die bijvoorbeeld toch al een switch overwogen, hun pensioen naderen of er gewoon helemaal klaar mee zijn. Vier weken lang heeft eenieder de gelegenheid zich aan te melden, ook als er geen directe impact is op zijn / haar functie.

Uiteindelijk meer dan 450 aanmeldingen, de vrijwillige vertrekregeling bleek populair. En nu? Dan is de reorganisatie klaar zou je simpel gezegd stellen. Echter, medewerkers waar we op rekenden voor de toekomst, blijken ineens toch geen zekerheidje. Terwijl de dwarsliggers uit de eerste alinea blijven dwarsliggen.

We kunnen dus niet iedereen die dat wil, gebruik laten maken van de vertrekregeling, dat is duidelijk. Niet echt een leuke boodschap voor diegene die zich aan heeft gemeld, maar het zal toch zo moeten. Gelukkig leggen we altijd veel verantwoordelijheid neer bij het lijnmanagement, dus deze ook. Komt vast wel goed, toch?

Samenvattend

We gaan reorganiseren, dat is een feit.
We hebben medewerkers die willen blijven, maar raken die kwijt.
We hebben vrijwillige vertrekkers, maar hebben die nog nodig in onze strijd.
Hebben we toch maar mooi geregeld, die reorganisatie..

0 reactie(s) op “Reorganiseren moeten we nog leren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.