Respect

15/12/2013 Leestijd: 2 minuten

Ik weet niet precies wanneer het er is ingeslopen, maar vandaag de dag is het de norm geworden dat je ‘respect’, ‘vertrouwen’ en ook ‘gezag’ moet verdienen. Politici, politie, gezagsdragers, je buren, de Marokkaan, de jongere, de bejaarde, leerkrachten, artsen. Allemaal moeten ‘ze’ in de ogen van de doorsnee burger het vertrouwen en respect verdienen.

Wie denken ´ze´ wel dat ze zijn?

Hetzelfde verschijnsel zie je in organisaties.. Je wordt aangenomen, bent blij met je nieuwe job en het eerste wat je te horen krijgt in de eerste week is dat je het vertrouwen eerst moet verdienen. Je weet meteen je plek. Dát is lekker.. Voelt toch als een nieuwe auto met een kras erop. De boodschap betekent omgekeerd namelijk. ‘ik wantrouw je, dus het is aan jou om dat wantrouwen weg te nemen’. Goed voor de motivatie, zoiets… Je kijkt de wervingsadvertentie nog eens na: `excelleren, nek uitsteken, business, teamwork, het verschil maken`… Het stond er toch allemaal in. Ben ik per ongeluk bij een ander bedrijf gestart dan waarvoor ik heb gekozen? Knijp me wakker.

Waarom moet je in Nederland en in organisaties eerst respect en vertrouwen verdienen?
Ik ken jou niet, dus waarom zou ik bij voorbaat géén respect voor je hebben.
Ik ken ‘ze’ niet, dus waarom zou bij voorbaat ik géén vertrouwen mogen geven en zouden ´ze´ dat moeten verdienen. Wat hebben jij en zij, mij aangedaan waardoor ik dat vertrouwen en respect niet zou kunnen geven?

Volgens mij gaat dit land en jouw bedrijf er beter uitzien als we elkaar zonder voorbehoud met respect en vertrouwen benaderen. Pas als je genaaid wordt is het vroeg genoeg om van gedachten te veranderen, lees: een ander daarop aan te spreken. Betere wereld begint bij jezelf.. platgetreden, cliché, ik weet het, maar niet als je er voor de verandering eens keer naar gaat handelen. En let op de reacties om je heen. Elke dag feest. Elke dag lente. Een nieuwe norm.

0 reactie(s) op “Respect”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.