Review “Gedoemanagement” van Frank Schurink – “gedoe is pas gedoe als je er gedoe van maakt”

15/12/2015 Leestijd: 5 minuten

Heerlijk, weer een boekje toegestuurd gekregen om te lezen en een review over te schrijven.
In de tegenwoordige tijd zijn wij druk met het “managen” van alles en iedereen, nietwaar? Maar dat je “gedoe” ook zou kunnen managen, dat wist ik niet.
Ik wist dan ook niet wat ik van het boekje zou moeten verwachten. Met een open blik begon ik te lezen…

Lastig om een goede review te maken over hoe ik het boek heb ervaren. Ik heb ervoor gekozen de review te schrijven op basis van relevante citaten uit het boek om daarmee de interesse van de lezer te prikkelen en mijn enthousiasme voor de inhoud van het boek kenbaar te maken!

Wat is “gedoe” eigenlijk? Volgens Van Dale: “allerlei niet nader gepreciseerde dingen die men “doet” en die iemand moeite, last of ergernis veroorzaken.
We praten veel en graag over ons “gedoe”, maar kun je uitleggen wat het is? De vuistregel: als er ondanks al het gepraat niets aan het onderwerp zelf verandert, dan is het hoogstwaarschijnlijk allemaal gedoe. De stelling van Frank Schurink is dan ook: ons gedoe is voor honderd procent het gevolg van onze reactie op de omstandigheden. Het zijn dus niet de omstandigheden, maar wij zelf!

Om daar meer over te kunnen begrijpen legt Frank uit dat het menselijk brein feitelijk bestaat uit twee verschillende delen. Het “groene brein” waarin alle nieuwe ideeën en oplossingen ontstaan en het “rode brein”, dat aanwezig is om je veilig door het leven te loodsen.
Frank geeft in zijn boek op een prettige en zeer leesbare manier achtergrond informatie over de werking van ons brein. Dit gedeelte van het boek lijkt in eerste instantie “te wetenschappelijk”, maar dat is het zeker niet. Na het lezen is duidelijk dat “gedoe” ontstaat in en door het rode brein.
In het rode brein wordt je functioneren vooral gedreven door automatische gedachten en biologische reacties. Het voelt alsof je geen vat hebt op je brein, alsof het niet uitmaakt van je doet of denkt.

 

Denk eens na over je eigen (werk) omgeving, hoor je daar vaker mensen zeggen: “zo ben ik nou eenmaal”, “kan ik ook niks aan doen” of “het is zoals het is, dus ….”. Duidelijk het “rode brein” in actie! Maar, er is hoop volgens Frank Schurink! We kunnen ons brein programmeren en een aan-/uitknop instellen om ons groene brein te activeren. Een ieder heeft zijn eigen aan-/uitknop waar hij/zij naar op zoek zal moeten. Die knop moet je vervolgens trainen om te herkennen wanneer je in “gedoe” zit, zodat je weer naar je groene brein kunt gaan.

Gedoemanagement is geen model om naar te leven. Het is gewoon een middel dat je keer op keer de vrijheid geeft om je leven in vrijheid te leven, door de biologische beperkingen van je brein volledig te omarmen en interesse te hebben in de mogelijkheden van dat zelfde brein!

Wat we opslaan in ons brein, is niet de waarheid, maar een beeld van de waarheid, dat misschien de waarheid goed weergeeft, maar zeker weten doe je het nooit! Dus als je omgaat met je eigen wereldbeeld alsof het de waarheid is, dan leidt dat onvermijdelijk tot gedoe.

Gedoe is natuurlijk, gedoe is gewoon. Er is niks raars aan en iedereen heeft er last van. Gedoe schept een band: niks om je voor te schamen dus!

In de toekomst zie je veel terug uit je verleden. Je rode brein heeft alleen oude ideeën en ervaringen tot zijn beschikking. Als het dus probeert in te schatten hoe je leven eruit zal zien, en dat doet het, dan zul je er een reflectie van het verleden in zien. Je ziet een nieuwe toekomst voor je, die eigenlijk een variatie op het verleden is. Je rode brein gaat je niet verrassen met een nieuwe toekomst, omdat het dat niet kan! Voor een nieuwe toekomst heb je het groene brein nodig. Alleen dan kun je een toekomst creëren die je verrast!

In het laatste deel van het boek, geeft Frank een praktische handleiding onder het kopje “en nu aan de slag”.

Stap 1: het herkennen en erkennen van gedoe
–    Je reageert automatisch en met een herkenbaar patroon
–    Het is een fysieke ervaring
–    Je voelt je overvallen
–    Je hebt geen energie meer
–    Je piekert en maalt
–    Je wilt de schuld aan een ander geven
–    Je voelt je eenzaam

Als je dergelijke ervaringen hebt, dan hoef je niet te twijfelen, je hebt last van gedoe!

Stap 2: er iets mee doen
–    Omarm het gedoe
–    Voeg er geen betekenis aan toe
–    Laat het los
–    Deel je gedoe
–    Toon interesse in iets buiten je eigen hersenpan

Elke organisatie, van klein tot groot, heeft zijn eigen specifieke gedoe. Het is een groepsdynamiek die het bedrijf kan domineren en beperken.
Je moet weten dat het rode brein van een ander er op uit is om ook jou in rood te krijgen, omdat je dan voorspelbaar reageert en makkelijker te controleren bent. Het is vaak niks persoonlijks, maar gewoon biologie die op biologie reageert. De ander te adviseren om er geen gedoe van te maken, werkt op zo’n moment juist averechts.
Door ervoor te zorgen dat je brein groen gekleurd blijft, doe je iets wat een rood brein niet verwacht. Waarschijnlijk zullen de collega’s met een rood brein nog harder proberen jou in rood te krijgen, je bij de groep te trekken. Blijf groen, wat een hele uitdaging zal zijn, maar hoe langer jij groen blijft, hoe meer verwarring je bij de “roden” zult zaaien. Dat is het moment dat een rood brein doorkrijgt, dat er iets anders gaande is, iets onbekends, iets waar je interesse voor nodig hebt om te kunnen begrijpen. En een rood brein dat geïnteresseerd is in iets buiten zichzelf, kan niet rood blijven. Groen wordt actief, misschien voor een kort moment, maar het begin is gemaakt voor een groene werksfeer.

Het managen van gedoe maakt creatieve en productieve energie in de teams weer vrij, wat zeer motiverend werkt!
Het lezen van het boek is zeker een aanrader of wellicht wil je deelnemen aan een Workshop van Frank met je team?

Gedoemanagement is bijvoorbeeld te koop bij Managementboek. Expand noch de auteur van deze bespreking ontvangt op enige manier commissie over uw eventuele aankoop.

0 reactie(s) op “Review “Gedoemanagement” van Frank Schurink – “gedoe is pas gedoe als je er gedoe van maakt””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.