Review ‘Omdat het kan’

20/06/2018 Leestijd: 3 minuten

Na het schrijven van een aantal blogs over millenials vond ik het leuk om een HR-gerelateerd boek te reviewen. Gelukkig krijg je hiervoor regelmatig de mogelijkheid bij Expand en was ik dit keer de gelukkige om het boek “Omdat het kan” te reviewen. Nadat ik het boek ontvangen had, ging deze iedere dag met mij mee in de trein onderweg naar werk.

Daar ging ik dan. Vele ochtenden en middagen heb ik dit boek erbij gepakt in de trein. Vol goede moed ben ik begonnen aan dit boek, maar niet iedere keer was er de motivatie of interesse om verder te lezen. Ik moet bekennen dat ik moeite had met het doorlezen van dit boek. Deels komt dit denk ik doordat het boek me even terug nam naar mijn studententijd, waarbij er vele feiten, theorieën en weetjes beschreven werden, welke allemaal gestampt moesten worden voor het beruchte tentamen. Echter, heeft dit mij er niet van weerhouden om het boek uit te lezen en een review voor jullie te schrijven.

‘Omdat het kan!’ geeft handvatten voor HR professionals voor een inclusieve arbeidsmarkt. In het boek wordt dit zowel op macro, meso en micro niveau benadert om je zo een volledig plaatje te geven. Het beschrijft instrumenten en checklists die niet alleen interessant zijn voor HR professionals, maar ook voor ondernemers en hbo- of wo studenten.

Het boek heeft een fijne opbouw, waarbij het begint met het uitleggen wat inclusief HRM inhoudt en hoe ‘inclusief’ de Nederlandse arbeidsmarkt op dit moment is. En eindigt hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw organisatie meer inclusief wordt.

In ieder hoofdstuk wordt redelijk veel informatie gegeven, welke ook vaak wetenschappelijk onderbouwd is. Er wordt regelmatig naar onderzoeken of modellen verwezen. Hierdoor merk je dat er goed over nagedacht is wat er in het boek gezet is. Doordat er veel informatie in staat, is het fijn dat er aan het eind van ieder hoofdstuk een korte samenvatting staat met de belangrijkste punten. Op deze manier blijft hetgeen wordt toegelicht een stuk beter hangen.

Wat maakt het boek interessant voor HR professionals?

Het boek biedt je een aantal handvatten om als HR professional aan de slag te gaan om te zorgen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Deze handvatten en checklists kunnen ook zeker van toegevoegde waarde zijn voor HR professionals.
Persoonlijk had ik van de meeste handvatten al wel gehoord (en denk de meeste met mij). Zo wordt er aangegeven dat er verschillende (subsidie) regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken of door aan de slag te gaan met functiecreatie. Daarentegen vind ik het sterk van het boek dat het de vergelijking maakt met toptalenten in organisaties. Hierbij wordt aangegeven dat we bij toptalenten uitgaan van de kwaliteiten van de medewerkers dan wel diversiteit en uniciteit en dat je op deze manier als organisatie iedereen zou moeten ondersteunen om zijn of haar persoonlijke top te bereiken.

Voor (beginnende) professionals zal dit boek toereikend zijn. Ik heb zelf in ieder geval meer geleerd over hoe de situatie met betrekking tot een inclusieve arbeidsmarkt er op dit moment voor staat in Nederland. Hier wordt mede voor gezorgd door de onderzoeken en cijfers waar naar verwezen wordt.

Ben je zelf nieuwsgierig naar het boek en wil je meer weten over een inclusieve arbeidsmarkt? Dan kun je het boek vinden op managementboek.nl

0 reactie(s) op “Review ‘Omdat het kan’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.