Roken op het werk, nog altijd een issue

23/04/2021 Leestijd: 2 minuten

We hebben het er nog steeds over. Voor de een taboe, voor de ander een verslaving. Roken is de laatste jaren al wat meer uit de maatschappij verdwenen, maar het is er nog steeds. Hoewel iedereen de gevaren ervan kent en de accijns op sigaretten de pan uit rijst, rookte in 2020 ruim 20% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Ook op het werk wordt nog flink ‘gepaft’.

Roken in openbare gebouwen

De oplossing lijkt er echter wel te gaan komen. Alle rookruimtes op het werk en in openbare gebouwen worden namelijk vanaf 2022 definitief gesloten (lees het nieuwsbericht van Rijksoverheid). Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Elk jaar sterven er meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. We willen leed voorkomen door ervoor te zorgen dat mensen een zo klein mogelijke drempel over moeten om te stoppen met roken en een zo hoog mogelijke om te beginnen. Daarnaast heeft iedere Nederlander recht op een gezonde omgeving. Het is daarom hoog tijd dat er nergens meer rook is in openbare gebouwen en bedrijven.”

Rookruimtes

Rookruimtes versterken het idee dat roken normaal is en het roken wordt met deze ruimtes gefaciliteerd. Het is hoog tijd om de rookruimte voor eens en voor altijd vaarwel te zeggen. Dit jaar (2021) moeten de rookruimtes in het onderwijs, de zorg, cultuur – en sportsector en in overheidsgebouwen sluiten. In 2022 volgt het bedrijfsleven.

Voorbereidingen

Bereid je dus voor op wat komen gaat. Veel organisaties zijn al begonnen met de voorbereidingen om rookruimtes te sluiten. Als werkgever mag je bepaalde privileges afnemen van rokers binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het (regelmatig) nemen van rookpauzes, pauzes die een niet-roker niet heeft. Ga hierbij wel zorgvuldig te werk en houd rekening met het instructierecht. Dit wil zeggen dat je als werkgever vrij bent om procedures en regels in het bedrijf te bepalen, zolang deze redelijk zijn. Regels over (niet) roken vallen onder dit instructierecht, maar daarbij moet de wet uiteraard in acht genomen worden. De werkgever moet het rookverbod instellen, aanduiden en handhaven.

Begin tijdig, wacht niet tot einde van het jaar en treed in overleg met ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging over de aanpak. Neem de bepalingen op in het personeelshandboek of leg ze procedureel vast. Denk ook na over mogelijke begeleiding voor werknemers die willen stoppen met roken, er zijn bijvoorbeeld legio leuke workshops rondom het thema roken.

Op naar een rookvrije generatie in 2040, doe je mee?

0 reactie(s) op “Roken op het werk, nog altijd een issue”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.