RSI verergerd door overwerk, niet door bungee jumpen

13/01/2007 Leestijd: 2 minuten

Een werknemer met RSI die in de WAO terechtkwam eiste onlangs een schadevergoeding van zijn werkgever. De medewerker was van mening dat zijn RSI-klachten waren verergerd door overmatig overwerk, met WAO tot gevolg.

RSI-klachten verergerd door overwerk

De werknemer had van zijn werkgever maar liefst 48 uur binnen één week over moeten werken. De werkgever was echter van mening dat de verergering van RSI-klachten niet was veroorzaakt door het overwerk, maar door een bungee-jump die de werknemer tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland had ondernomen.

Het gerechtshof in Amsterdam vernietigde in hoger beroep het eerdere vonnis van het kantongerecht. Niet de bungee jump, maar het feit dat – terwijl er al sprake is van  RSI-klachten – de werknemer 48 uur moest overwerken binnen één week, was voor de rechter doorslaggevend om de werkgever aansprakelijk te stellen.

Ook het argument van de werkgever dat de werknemer al voor indiensttreding last had van RSI, werd door de rechter verworpen. De medewerker was vanaf maart 1998 in dienst als beeldschermwerker. Eind december 2000 viel hij uit. In januari 2000, op advies van de bedrijfsarts, hervatte de medewerker zijn werk. Eind 2000 kwam de man volledig in de WAO.

Schadevergoeding

Het gerechtshof heeft geen schadevergoeding toegekend. De advocaten van beide partijen moeten nu met elkaar in conclaaf om tot een schikking te komen.
Het Bureau Beroepsziekten kan zich vinden in de uitspraak. Met deze uitspraak wordt bevestigd dat iemand die al klachten heeft, niet zomaar door zijn werkgever met een berg overwerk kan worden opgescheept. ‘Deze zaak toont maar weer eens aan dat werkgevers er werkelijk van alles bijhalen om onder hun aansprakelijkheid voor een beroepsziekte uit te komen’, aldus de heer Warning, directeur van Bureau Beroepsziekten.

Eerder schreef ik een blog over risicovolle sporten. Hierin kwam aan de orde of een werkgever een medewerker die een risicovolle sport beoefent mag korten op zijn ziekte-uitkering. Ook in deze zaak is dit onderwerp enigszins aan de orde. Als er geen sprake was geweest van overwerk, dan had de rechter misschien heel anders geoordeeld. Dan was misschien de verergering in RSI-klachten toegeschreven aan het bungee jumpen.

0 reactie(s) op “RSI verergerd door overwerk, niet door bungee jumpen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.