Secretaressedag

07/04/2009 Leestijd: 2 minuten

Binnenkort is het weer zover… Wereldsecretaressedag.

Ik begrijp echt niet waarom een ‘aguttegut-secretaressedag’  georganiseerd wordt. Waarom geen boekhoudersdag, magazijnmedewerkersdag, marketing & salesdag, wereld P&O dag? Of een dag-voor-de-altijd-onopvallende-medewerker, de  onbekende soldaat waarvan je het bestaan niet eens wist. Waar komt dit in godsnaam vandaan?

Geven we een bloemetje omdat de secretaresse veelal een vrouw betreft? Een verlengstuk van ‘baasjes’? Het idee van ‘de vrouw achter de man’ – zoals de vrouw achter de man met een bloemetje wordt beloond tijdens een 25-jarig dienstjubileum.

Met emancipatie kan het niets van doen hebben -integendeel zelfs. Ook niet met hoffelijkheid: Een beetje kerel of vrouw is dat door het jaar heen, toch? Als dat laatste namelijk niet het geval is, dan kun die bos bloemen maar beter opvreten. Bij een beetje zelfstandige vrouw kun je met dit fenomeen toch niet aankomen?

Sinds de intrede van Outlook en Blackberry heb ik helemaal geen secretaresse nodig. Naar mijn idee is het beroep uitstervend, net als koetsier, temeer dat ik collega’s van me hoor verzuchten, dat ze eigenlijk niet weten wat ze ermee aan moeten. Ontslaan is ook lastig, want het eerste wat bij de manager op komt is dat het zijn schuld is dat hij/zij haar niet bezig kan houden. Misschien dat we daarom het bloemetje geven – uit schuldgevoel. Als manager ben je in complete verwarring want vanuit de uitzendbranche wordt alsmaar gejuicht dat een secretaresse ‘de spil is van het bedrijf’.  Dan moet het dus wel aan de manager liggen en dat kan hij/zij zonder schaamrood op de kaken natuurlijk nooit bekennen!  Want als je al je secretaresse niet aan het werk kunt houden, wat zegt dat dan over de rest jouw management capaciteiten? Spil van het bedrijf : Yeah, right. Als aangetoond kan worden dat zij verantwoordelijk is voor de ‘rise and fall’ van een bedrijf, dan beloof ik dat ik een week lang op een sok kauw (wel die van mijzelf).

Dit artikel werd geschreven door Richard Koopman

0 reactie(s) op “Secretaressedag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *