Serious Lego

05/09/2008 Leestijd: 2 minuten

Bouwstenen leggen voor onderling begrip, teamspirit en productiviteit. De droom van iedere manager. En niet langer een droom: serious lego is een doodserieus managementinstrument dat kan worden ingezet om zowel spreekwoordelijke als reële bouwstenen te leggen. Is dit een interessant medium? En wat voor andere media worden er tegenwoordig gebruikt bij teambuilding en meer verwante zaken?

Serious gaming

Enige achtergrondinformatie is op zijn plaats. Kort geleden schreef Marc op RecruitmentMatters een erg leuk artikel over Serious Gaming. Marc haalt 3 argumenten aan waarom games erg snel mainstream worden: werknemers verwachten wat ze thuis gebruiken ook op hun werk, virtuele werelden bieden energie bezuinigende mogelijkheden en Generatie Y-ers verwachten een uitdagende omgeving. Games horen daar zeker bij!

Mogelijkheden voor games

Serious gaming moet niet worden verward met advergaming, een term voor adverteren in games. Leuke voorbeelden hiervan zijn: een video huren in Second Life en deze ‘real life’ in de bus bezorgd krijgen. En bijvoorbeeld posters van bedrijven in first person shooters. Serious gaming is het inzetten van games voor zakelijke doelen. Voor goede ideeën: lees het artikel van Marc!

Lego?

Naast mij ligt de PW van 12 oktober 2002. Met dank aan mijn vader, die me voorzien heeft van een stapel oude vakbladen. Zes jaar geleden dacht ik namelijk nog econoom te worden.
In deze PW staat op pagina 15, voor de mensen die hem nog hebben, een artikel genaamd ‘Lego dringt binnen in directiekamers’. Lego wordt ‘serious’ ingezet volgens dit artikel. Ik citeer ‘omdat Lego-figuren en constructies als metaforen fungeren, vallen ze goed in te passen in cultuurveranderingsprogramma’s’. Lego Serious Play wordt door speciaal getrainde facilitatoren topdown ingebracht, pas als de leiders om zijn, worden de lego workshops op de werkvloer ingezet.

What’s to gain?

Kan Lego nog wel op tegen voornoemd serious gaming? Het artikel dat ik aanhaal is tenslotte al 6 jaar oud. En de maatschappij is verder gedigitaliseerd. Computers zijn ‘serious’ en bouwblokjes…

Eerder vroeg ik of Lego een goed medium zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld teambuilding. Ook nu nog. En laten we de trainer of facilitator even in het midden laten: een goede is een goede. Kunnen we Lego als medium serieus nemen?

Ik zou zeggen: waarom niet? Fysiek bezig zijn, zien wat je bouwt, dat blijft prettig. Ik denk dat het idee van een cultuurverandering ondersteunen met het ‘samen bouwen / werken aan iets’ zeker werkt. Natuurlijk hoeft dat niet per se Lego te zijn. Maar samen iets maken en direct resultaat zien. Fysiek resultaat. Dat heeft toch iets bijzonders.

En de gedachte achter dit artikel? Niets lijkt me leuker dan later op mijn werk eens op grote schaal een Lego kasteel te bouwen. Of de Taj Mahal (redactie: hier stond een link naar een Taj mahal Lego doos, helaas is de linkt niet meer beschikbaar,)!

0 reactie(s) op “Serious Lego”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.