Solliciteren: Oud versus Nieuw

03/10/2006 Leestijd: 3 minuten

Hoe deed ik dat ook alweer, solliciteren in een tijd zonder e-mail, internet en vacaturesites? Ik bladerde door Intermediair en de vacaturepagina’s van de zaterdageditie van de Volkskrant. Als ik dan een interessante baan vond, ‘componeerde’ ik een handgeschreven, persoonlijke brief, kopieerde mijn getypte CV, deed alles in een envelop, plakte een postzegel en bracht de brief naar de brievenbus.

Na een paar dagen kreeg ik een bevestiging van de goede ontvangst van mijn sollicitatie via de post. De uitgeknipte vacature, een kopie van mijn brief en de ontvangstbevestiging gingen in mijn mapje “Solliciteren”. Ik deed dit twee keer per week (op woensdag en zaterdag) en per sollicitatie was ik al gauw een uur kwijt.

En hoe zou ik nu kunnen solliciteren?

En hoe zou ik nu te werk kunnen gaan? Ik zou op meerdere vacaturesites kunnen zoeken naar banen, of ik zou zelfs een ‘vacature agent’ het werk voor mij kunnen laten doen. Heb ik een interessante baan gevonden, dan plak ik een standaard tekstje in het veld: “Motivatie om te solliciteren”, ik voeg eventueel mij elektronische CV toe en druk op de knop Solliciteer. Binnen 15 seconden heb ik een mailtje ontvangen met een ontvangstbevestiging. Vacature en ontvangstbevestiging gaan in mijn elektronische folder “Solliciteren”.
Ik kan dagelijks naar banen (laten) zoeken en per sollicitatie ben ik hooguit 1 minuut kwijt.

Maar ben ik er wel op vooruit gegaan?

Veel beter toch? Of zitten er misschien toch goede kanten aan die ouderwetse en bewerkelijke methode?

Mijn blog

Ik wil dieper ingaan op de voordelen en de consequenties van al die nieuwe technologische mogelijkheden die we er de afgelopen jaren bij hebben gekregen. En niet alleen vanuit het perspectief van de persoon die op zoek is naar een baan, maar ook vanuit het perspectief van de HR medewerker, recruiter of intercedent op zoek naar geschikte collega’s of kandidaten.

Nieuwe mogelijkheden = verbetering?

Hebben al die nieuwe mogelijkheden het leven van werkgevers en werknemers nu werkelijk verbeterd? Is het tegenwoordig makkelijker of moeilijker om de juiste baan of medewerker te vinden? Is het nu wel of niet handig om een CV op een vacaturesite achter te laten? En hoe goed spelen al die nieuwe mogelijkheden in op de echte problemen van werkzoekenden en werkgevers?

Genoeg vragen

Dit levert in ieder geval genoeg vragen op om mij een hele tijd mee bezig te houden. En hopelijk de lezer mee te boeien en te vermaken. Maar vooral om te prikkelen en discussie uit te lokken.

Interessante online recruitment locaties

Wil je niet wachten tot mijn volgende aritkel? Hieronder staan een aantal bloggers die online recruitment met een kritisch oog volgen. De volgorde is willekeurig en het feit dat ik deze sites/blogs noem zegt niets over mijn mening over de behandelde onderwerpen:

  • Joel Cheesman
  • Jason Goldberg
  • John Sumser
  • Michael Specht
0 reactie(s) op “Solliciteren: Oud versus Nieuw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.