Spaarloon wordt toch vrijgegeven

10/07/2010 Leestijd: 2 minuten

Al eerder wilde de Tweede Kamer, na een voorstel vanuit de VVD en PVV, dat het spaarloon zou worden vrijgegeven. Minister de Jager (demissionair minister van financiƫn) had ernstige twijfels, met name over het grote bedrag dat dit aan banken zou kunnen onttrekken, maar is nu toch gezwicht. Vanaf half september wordt het spaarloon vrijgegeven. Het precieze moment, 15 september, is in overleg met de banken bepaald.

Het gaat om spaarloontegoeden die zijn opgebouwd van 2006 tot en met 2009 door ongeveer 2 miljoen mensen. In totaal gaat het om ruim 4 miljard euro. De opname van het spaarloon is niet verplicht overigens. De spaarders zullen nog worden bericht over hoe zij het geld los kunnen krijgen.

Doel van het vrijgeven is om de economie te stimuleren en een steuntje in de rug te geven. Doordat er meer geld in de portemonnee komt zou het bedrijfsleven een impuls krijgen door de stijgende consumptie, aldus de VVD. Volgens De Jager kunnen mensen nu eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken, wat zal leiden tot extra aankopen. Ook de rest van de Tweede Kamer reageert enthousiast.

Maar, is dit nou ook wel echt zo? Ik persoonlijk heb ernstige twijfels. Naar mijn idee zullen mensen nu geen extra geld uitgeven. Mijn ervaring leert mij dat mensen het geld gebruiken om hun leningen en schulden af te betalen, of het vrijgekomen geld op een andere spaarrekening zetten.

Ook bij anderen is er twijfel over of het vrijgeven van de spaarloontegoeden wel het gewenste effect zal hebben en daadwerkelijk de economie zal aanzwengelen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bijvoorbeeld is sceptisch. Ook de ING en SNS Reaal reageren kritisch. Het vrijgeven van het spaarloon zal naar hun idee weinig effect hebben op de groei van de Nederlandse economie.

Al twee keer eerder is het spaarloon vrijgegeven. Toen bleek dat mensen het geld op een andere spaarrekening overhevelden. Zeker nu, in tijden van economische malaise, geven mensen hun geld niet uit. Zekerheid over de arbeidsmarkt en behoud van de eigen baan zijn het meest belangrijk. Pas als het vertrouwen van de consument in de economie herstelt zal men hun geld weer laten rollen.

0 reactie(s) op “Spaarloon wordt toch vrijgegeven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.