Stagiair (55+) zoekt stageplaats

29/06/2013 Leestijd: 1 minuten

Nu het maatschappelijk geaccepteerd is dat de VUT binnenkort in het archief verdwijnt, wordt het tijd dat we ook de consequenties onder ogen gaan zien.

Levenslang leren

Ik verkondig al enige tijd dat als we willen dat iedereen minimaal 45 jaar op de arbeidsmarkt aan de slag blijft, dat levenslang leren daar een onderdeel van uit maakt. Employability wordt niet meer bepaalt door het diploma waarmee men de arbeidsmarkt betreedt. Beroepen komen en gaan, ze verdwijnen onder mee omdat de technologie verandert. Ook mensen die met hun vak meegegroeid zijn en altijd bijgebleven zijn kan dit overkomen. Ik ervaar met enige regelmaat dat het voor mensen met zo’n 30 jaar werkervaring lastig is om een werk te komen.

Omscholing

Ik signaleer dat dit niet alleen met de huidige staat van de economie heeft te maken. Voor een groot deel is het omdat er minder of zelfs geen vraag meer is in hun vak. De enige remedie is omscholing. Omscholing zal naar mijn overtuiging een veel normaler verschijnsel worden dan we in de afgelopen decennia hebben ervaren.

Niet alleen jongelui zullen stage lopen

Een van de belangrijke consequenties zal zijn dat we het normaal moeten vinden wanneer niet alleen jongelui stage moeten lopen, maar ook mensen met vele jaren werkervaring. Dat zal wennen zijn, maar we kunnen er maar beter al aan wennen. Het alternatief is namelijk dat we een hele belangrijke groep mensen op de arbeidsmarkt anders kunnen afschrijven, met alle negatieve consequenties van dien.

0 reactie(s) op “Stagiair (55+) zoekt stageplaats”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.